Σχολιασμός των θεμάτων των Αρχαίων Ελληνικών από το Φροντιστήριο Κύκλος

Petite Perle 300×250

Αναλυτικά ο σχολιασμός των θεμάτων από τους καθηγητές του Φροντιστηρίου ΚΥΚΛΟΣ μέσα από τη συνεργασία με ειδησεογραφική σελίδα fonimaleviziou.gr

Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών κρίνονται στο σύνολό τους διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Ειδικότερα για τα θέματα του διδαγμένου κειμένου:

Απαιτούσαν από τους μαθητές να έχουν εμβαθύνει στην ανάλυση των φιλοσοφικών στοιχείων που αναφέρονταν στο διδαγμένο κείμενο.Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στην Πολιτεία του Πλάτωνα 518b-519aη οποία πραγματεύεται την έννοια της παιδείας.Το θέμα Α1α ήταν κατανοητό ενώ το Α1β απαιτούσε πολύ καλή γνώση και νοηματική απόδοση του περιεχομένου των ζητημάτων.Τα θέματα Β1, Β2 ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και απαιτούσαν ολόπλευρη γνώση των φιλοσοφικών όρων που ζητούνταν να αναλυθούν.Τα θέματα Β3,Β4 ήταν απλά και κατανοητά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.Τέλος το θέμα Β5 που απαιτούσε επεξεργασία παράλληλου κειμένου κρίνεται σαφές χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.Καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία.

Οσον αφορά το αδίδακτο κείμενο, το κείμενο που δόθηκε ήταν προσιτό, ιδιαίτερα για τους προετοιμασμένους μαθητές. 

Ειδικότερα:

Γ1. Η μετάφραση ζητήθηκε σε ένα μικρό απόσπασμα, που δεν παρουσίαζε ιδιαιτερότητες εκφραστικές ή δυσκολίες συντακτικές, αρά εύκολα μπορούσε να αποδοθεί.Γ2. Η ερμηνευτική παρατήρηση για τα πλεονεκτήματα της ειρήνης και τα μειονεκτήματα του πολέμου, η οποία κάλυπτε το περιεχόμενο ολόκληρου του κειμένου, μπορούσε να προσεγγιστεί αρκετά καλά.

Στη γραμματική:

Η άσκηση Γ3.α. ζητούσε τρεις ρηματικούς τύπους που ήθελαν ιδιαίτερη προσοχή στον σχηματισμό τους, ενώ στη Γ3.β. και γ. ζητήθηκαν τύποι επιρρημάτων, τύπος αντωνυμίας και δύο ουσιαστικά, που με προσοχή εύκολα θα αποδίδονταν.

Στο συντακτικό, στην άσκηση Γ4.α. ζητήθηκαν τέσσερις τύποι από το κείμενο για συντακτική αναγνώριση και στις ασκήσεις Γ4.β. και γ. αναγνώριση μετοχής και δευτερευουσών προτάσεων αντίστοιχα.  Γενικότερα, οι συντακτικές παρατηρήσεις ήταν μέσης δυσκολίας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ