Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς επίσκεψη στην Εφορία μέσα σε 3 ημέρες

Petite Perle 300×250

Χωρίς την υποχρέωση μετάβασης στην Εφορία και μέσα σε σύντομα χρονικά διαστήματα θα μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν οι φορολογούμενοι τις υποθέσεις τους που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Εντός των επομένων ημερών, τίθεται σε ισχύ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) νέα διαδικασία που προβλέπει την υποβολή των σχετικών φορολογικών δηλώσεων είτε μέσω Ταχυδρομείου είτε μέσω e-mail και την εκκαθάρισή τους εντός τριών εργασίμων ημερών.

Η διαδικασία αυτή θα είναι μεταβατική και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Από την 1η Ιανουαρίου 2021, η υποβολή όλων αυτών των δηλώσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, από τους συμβολαιογράφους, μέσω μιας νέας εφαρμογής που θα λειτουργεί στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

Με απόφαση που υπέγραψε ήδη ο Διοικητής της Α,Α.Δ.Ε. Γιώργος Πιτσιλής και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πιθανότατα από την 1η Ιουλίου προβλέπεται ότι:

α) Οι κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών καθώς επίσης και οι αιτήσεις για πιστοποιητικά εξόφλησης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και για κάθε άλλου είδους πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που απαιτούνται για την διεκπεραίωση υποθέσεων φορολογίας ακινήτων θα είναι δυνατό να αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου (με τη διαδικασία των «συστημένων»),  courier ή e-mail, καθώς και να κατατίθενται στο πρωτόκολλο των αρμοδίων Δ.Ο.Υ..

β) Για την υποβολή των αιτήσεων, θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται η φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης του gov.gr.

γ) Σε κάθε περίπτωση ηλεκτρονικής αποστολής δήλωσης ή αίτησης, θα αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα (auto-reply), το οποίο θα αποτελεί αποδεικτικό παραλαβής της δήλωσης ή αίτησης. Σε περίπτωση αποστολής μέσω ταχυδρομείου ή courier, αποδεικτικό παραλαβής θα αποτελεί το αντίστοιχο αποδεικτικό αποστολής από το ταχυδρομείο ή την εταιρεία courier.

δ) Εφόσον ο φάκελος της δήλωσης ή της αίτησης και των δικαιολογητικών που πρέπει να τη συνοδεύουν είναι πλήρης, η απαιτούμενη εκκαθάριση-επεξεργασία θα διεκπεραιώνεται υποχρεωτικά εντός τριών εργασίμων ημερών.

ε) Με την ολοκλήρωση της διεκπεραίωσης, ο πολίτης θα ενημερώνεται με μήνυμα στο TAXISnet, όπου θα αναρτάται και το επίσημο αντίγραφο της δήλωσης ή του πιστοποιητικού, που θα έχει ζητήσει.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ