Τίτλοι τέλους για τη διεκδίκηση της μεταφοράς του Σταθμού Μετατροπής από τη Δαμάστα

Petite Perle 300×250

Η λαϊκή συνέλευση αποφάσισε να μην προσφύγει στο ΣΤΕ-  Η μετατόπιση του βάρους πέφτει στις ΑΠΕ και στο λατομείο

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Η Λαϊκή Συνέλευση στη Δαμάστα που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες τα είχε όλα.

Σκεπτικισμό, ανησυχία, αποκαλύψεις, εξομολογήσεις,  παραδοχές, πολιτική και τεχνοκρατική ανάλυση.  

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Δαμαστιανοί,  αποφάσισαν να μην προσφύγουν στο ΣΤΕ για την αλλαγή της   χωροθέτησης του Σταθμού  Μετατροπής.

 Διότι αυτό ήταν το ζητούμενο της λαϊκής συνέλευσης. Αν θα υπάρξει το επόμενο βήμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή  αν θα αποδεχθούν τις κινήσεις και τις αλλαγές που έγιναν από τη Δημοτική Αρχή και τη συμφωνία που επισφραγίστηκε με τον ΑΔΜΗΕ, πριν λίγες ημέρες. Αποφάσισαν το δεύτερο κατά συντριπτική πλειοψηφία. Οι αποφάσεις τους δεν πάρθηκαν  αβασάνιστα, ήταν εμφανές ότι από την υπογραφή της συμφωνίας του μεγάλου καλωδίου και μετά, μέχρι σήμερα το κλίμα ήταν βαρύ στη Δαμάστα.

 Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Σπύρου Παπαευθυμίου, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργου Σαρρή.

Ο κ. Μποκέας αναφέρθηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, και στις διαπραγματεύσεις με τον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες κράτησαν μέχρι την τελευταία στιγμή. "Δώσαμε έναν αγώνα δύσκολο και καταφέραμε να μιλάμε με ίσους όρους. Τίποτα δεν ήταν εύκολο", είπε πολλές φορές ο Δήμαρχος.

Στην ουσία ο κ. Μποκέας, από το βήμα της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου της  Δαμάστας, απάντησε σε όλους, στην κριτική που του ασκήθηκε μετά τη συμφωνία ενώ αποκάλυψε και στοιχεία για τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε μιλήσει.

Το ένα σημείο που στάθηκε ήταν όταν ο κ. Χατζηδάκης του είπε, πως η υπόθεση είναι «τελειωμένη» και εξέφρασε την απορία του, για το τι έρχεται τώρα να αλλάξει και να διεκδικήσει ο Δήμος.

Όπως είπε, ο Υπουργός του είπε: « Το κλείσιμο των Λινοπεραμάτων είναι το ανταποδοτικό».

  Το δεύτερο σημείο ήταν ότι τα ποσά που  διατέθηκαν για τις σημαντικές αλλαγές στο έργο επί της μελέτης, υπογειοποίηση μετατόπιση μονάδας- η νέα αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, θα μπορούσαν να διατεθούν για έργα. Αλλά οι τοπικοί φορείς, επέμεναν στις βελτιώσεις του έργου.

Ένα τρίτο σημείο είναι ότι αν ο Σταθμός πήγαινε στην Κορακιά, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα για τη  Δαμάστα από τεχνικής απόψεως. Με περισσότερους πυλώνες και καλώδια.  

Αυτό το είχαν πει και οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, όταν ήρθαν μετά τις εκλογές στη σύσκεψη της Περιφέρειας. Λόγω της στάσης ωστόσο που είχε ως τότε υπήρχε δυσπιστία.  

Όσον αφορά στα έργα που ανακοινώθηκαν και θα καλυφθούν από τα αντισταθμιστικά οφέλη, είπε ότι για αυτά είναι ώριμες οι μελέτες. Ακόμα και ένθερμοι κάτοικοι της Δαμάστας που ήταν κατά του έργου πείστηκαν ότι δόθηκε μια μάχη μέχρι τελικής πτώσεως.

Ο κ. Μποκέας πολλές φορές εξήρε τη σημαντική συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, διότι από τη συνεργασία τους και μετά ξεκαθάρισαν στα τεχνικά ζητήματα και δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Για το τι ρυπαίνει και τι όχι και τι είναι καλύτερο για την περιοχή και το Δήμο συνολικά. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στη συμβολή των νομικών,  Ευριπίδη Κουκιαδάκη και της κυρίας Πετούση.

Η Δαμάστα ωστόσο είναι σε επαγρύπνηση διότι η ιστορία δεν έχει ακόμα λήξει.

Οι κάτοικοι ζήτησαν από Δήμαρχο  να είναι σε επαγρύπνηση για τις ΑΠΕ ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως λατομική ζώνη.

Ένα επίσης θέμα  που προέκυψε κατόπιν παρέμβασης του πρώην Δημάρχου Τυλίσου είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των στρεμμάτων που φέρεται να είναι δασικές και θα δεσμεύσει ο ΑΔΜΗΕ.

Εδώ φάνηκε ότι το θέμα θα έχει συνέχεια,  αν προκύψει ότι είναι ιδιωτικές ή δημοτικές ιδιοκτησίες. Ο Δήμαρχος  είπε  ότι κανείς δεν επαναπαύεται στις συμφωνίες και θα είναι εκεί για να παρακολουθεί το έργο. Ενώ θα είναι δίπλα στο πλευρό των κατοίκων σε όποιο θέμα προκύψει στο μέλλον.

Από την πλευρά του με πάθος ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργος Σαρρής είπε ότι  είναι ήσυχος με τη συνείδησή του, διότι πάλεψε με σθένος για το καλύτερο για τη Δαμάστα.

«Δώσαμε έναν αγώνα σκληρό. Παλέψαμε με νύχια και με δόντια με γίγαντες. Έπρεπε να αποφασίσουμε κάποια στιγμή, όταν ξεκαθάρισε το τοπίο για το τι ακριβώς συμβαίνει αν θα χάσουμε όλη τη μάχη ή αν θα πάμε ισοπαλία».

Παρόντες στη συνέλευση, η τελευταία για αυτό το θέμα, ήταν οι στενοί συνεργάτες του Δημάρχου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θανάσης Κύρκος και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ