Πρόσω ολοταχώς το ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση 3 λιμένων-Αρχές 2021 η σειρά του Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Αγώνα δρόμου κάνουν οι υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεπεραστούν ορισμένα γραφειοκρατικά εμπόδια και πολύ σύντομα να δημοσιοποιηθούν οι προκηρύξεις για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου (67%) των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας και διαγωνισμός υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων για το λιμάνι της Καβάλας.

Επίσης, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα αξιοποίησης με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου των λιμανιών του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης.

Επισημαίνεται ότι για τα τρία λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας έχει εκφραστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ενδιαφέρον από επενδυτές και θεωρείται από την κυβέρνηση ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί θα στεφθούν από επιτυχία. Σχετικές ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις περί αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Το ενδιαφέρον από επενδυτές

Για την Αλεξανδρούπολη, όπως έχει γράψει η «Ν», έχει δείξει ενδιαφέρον η Goldair, η οποία δημιουργεί ένα κοινοπρακτικό σχήμα με το αμερικανικό fund Black Summit Financial Group και τον αμερικανικό ναυτιλιακό όμιλο SSA Marine. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα ένα σχήμα ελληνοαμερικανικών συμφερόντων που κοιτάζει με μεγάλο ενδιαφέρον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Για την Ηγουμενίτσα ξεχωρίζει το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου Grimaldi, ο οποίος έχει επενδύσει ήδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις Μινωικές Γραμμές και το συγκεκριμένο λιμάνι εξυπηρετεί τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου συνδυασμένων διεθνών μεταφορών από την Ανατολή προς τη Δύση και το αντίστροφο, στο πλαίσιο της πολιτικής θαλάσσιων διαδρόμων, για τη μεταφορά επιβατών και οχημάτων.

Σημειώνεται ότι όμιλος Grimaldi ενίσχυσε πρόσφατα την παρουσία του στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας με τη δρομολόγηση του ro/pax Venezia στη γραμμή Βενετία-ΗγουμενίτσαΠάτρα, προσφέροντας αυξημένη ικανότητα μεταφοράς τόσο για τις εμπορευματικές μεταφορές όσο και για τους επιβάτες μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος όμιλος αναμένεται να διεκδικήσει και το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου είναι η έδρα των Μινωικών Γραμμών.

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ