Αποχωρεί η Γαλλία από τη νατοϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο

Petite Perle 300×250

Η Γαλλία ανακοίνωσε την άμεση αποχώρησή της από τις κοινές περιπολίες του ΝΑΤΟ στα νερά της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Γαλλικό τύπο, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μία «μελετημένη κίνηση από την Γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον κ. Στόλετνμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας ώστε να αντιδράσουν συνολικά στην ΄Τουρκική προκλητικότητα στην Λιβύη».

Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να δίνει αρχικά την εικόνα «υπαναχώρησης» προς την Τουρκία αλλά φαίνεται ότι θέτει νέα  προβλήματα στους κόλπους της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.

«Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ», δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι.

«Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις;», δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών.

«Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά».

Εξάλλου, «η έρευνα που διεξήχθη για το περιστατικό μεταξύ του γαλλικού και του τουρκικού στόλου δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Παρισιού», δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Χθες πληροφορήθηκα ότι φαίνεται πως το Courbet (το γαλλικό πολεμικό πλοίο) αποσύρεται από τη νατοϊκή άσκηση», δήλωσε ο Ισμαήλ Χάκι Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον των Γάλλων γερουσιαστών


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ