"Για να είναι πολυδιάστατη η εξωτερική πολιτική και όχι τυχοδιωκτική πρέπει να έχουμε σταθερές και αξίες"

Παρέμβαση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έκανε σήμερα στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, τονίζοντας προς την  πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ότι «η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για να μην γίνει τυχοδιωκτική, πρέπει να έχει ορισμένες αρχές. Ορισμένες αξίες και ορισμένες σταθερές», τόνισε ο βουλευτής και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. 

Ο Νίκος Ηγουμενίδης εξήγησε ότι «σήμερα έχουμε ορισμένα γεγονότα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Καταρχήν, οι σταθερές που πρέπει να έχει η εξωτερική πολιτική, κατά τη γνώμη μου, είναι οι εξής: Πρώτον, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Δεύτερον, η Ελλάδα δύναμη ειρήνης, χωρίς αυτό να είναι ένδειξη αδυναμίας για παρέμβαση στην περιοχή. Και, τρίτον, η Ελλάδα δύναμη σταθερότητας».

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του Νίκου Ηγουμενίδη πραγματοποιήθηκε κατά την σχετική συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Άμυνας. Στα πλαίσια της συζήτησης ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου τόνισε ότι: «Η Ελλάδα, λοιπόν, σαν δύναμη ευθύνης, σταθερότητας, δύναμη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή, δεν μπορεί να ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο αλά καρτ. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να το πάρουμε υπόψη μας, όπως αν το θέλετε και της σταθερότητας στην περιοχή. Την σταθερότητα την παραβιάζει η προσάρτηση των Παλαιστινιακών εδαφών, όπως την παραβιάζει η εκδήλωση πρόθεσης για γεωτρήσεις στα 6 με 12 μίλια στην περιοχή μας», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη συγκυρία που επιλέγεται από την Κυβέρνηση να έρθει προς κύρωση η συμφωνία, ο Νίκος Ηγουμενίδης παρατήρησε: «Άρα, με αυτά τα δεδομένα, παρά το ότι, συμφωνώ βεβαίως, με την προσπάθεια να έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, συμφωνώ με την προσπάθεια που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη συμφωνία. Βεβαίως, υπό το φως των νέων εξελίξεων για μένα μπαίνει υπό αμφισβήτηση και αυτό, γιατί ναι, θα επιδιώκουμε τις καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες, τις όσο γίνεται καλύτερες με όλους τους γείτονες, αλλά όχι να φτάνουμε πραγματικά σε υπονόμευση των εθνικών μας θέσεων ή πολύ περισσότερο σε υπονόμευση των αρχών που πρέπει να είναι σταθερές για να έχουν και μια αξία».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ