«Είναι απαράδεκτο υποψήφιοι σε προκήρυξη να κινδυνεύουν ξανά να αποκλειστούν από πίνακες του ΑΣΕΠ»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών, κατατέθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη και Σωκράτη Βαρδάκη, με αφορμή τον κίνδυνο αποκλεισμού από τον ενιαίο πίνακα,  μεγάλου αριθμού υποψηφίων εκπαιδευτικών, που συμμετείχε στη διαδικασία της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ, εξαιτίας διαφόρων τεχνικών δυσλειτουργιών του συστήματος κατά τη διαδικασία πληρωμής του παραβόλου.

Ειδικότερα, μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είτε κατέβαλαν το παράβολο σύμφωνα με τα δικαιολογητικά εμπρόθεσμης οριστικής υποβολής που διαθέτουν, είτε δεν κατέβαλαν το παράβολο, εξ αιτίας των ασαφών οδηγιών, καθώς έλαβαν αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης τους, εκτύπωσαν το σχετικό παράβολο, δίχως να λάβουν ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής, εμφανίζονται στον πίνακα των απορριπτέων λόγω μη καταβολής παραβόλου.

Πρόβλημα με την καταβολή του παραβόλου ύψους 3 ευρώ είχε παρουσιαστεί και πριν λίγους μήνες στους υποψήφιους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019 για την ειδική αγωγή, όπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν παρέμβει κοινοβουλευτικά, καταθέτοντας τροπολογία, την οποία απέρριψε η κυβέρνηση επιδεικνύοντας ανευθυνότητα, αδιαλλαξία και  αναλγησία να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ.

Αν και για το πρόβλημα ευθύνεται η διοίκηση λόγω δυσλειτουργιών του συστήματος (τεχνικά προβλήματα, ασαφείς οδηγίες), οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να υποβληθούν σε διαδικασία ενστάσεως προσκομίζοντας και παράβολο ύψους 20 ευρώ, οι οποίοι, περαιτέρω, κινδυνεύουν να αποκλειστούν και από τη διαδικασία διορισμού ως μόνιμοι ή πρόσληψης ως αναπληρωτές, καθώς ο πίνακας είναι ενιαίος.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν την ερώτηση, καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα σχετικά προβλήματα με το παράβολο, ώστε οι ανωτέρω κατηγορίες υποψηφίων να μην αποκλειστούν περαιτέρω από τις διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες, το παράβολο προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία σύνταξης πινάκων του ΑΣΕΠ. Σε καμία περίπτωση οι δυσλειτουργίες στο σύστημα δεν θα πρέπει να οδηγούν τους υποψηφίους σε απόγνωση, καθώς αυτοί κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τους επικείμενους διορισμούς. Στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου απέναντι στην διοίκηση, το κράτος οφείλει να επιλύσει άμεσα το προκείμενο πρόβλημα».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ