Συνεδρίαση για την τρέχουσα κατάσταση στον πρωτογενή τομέα από το Σύριζα Ηρακλείου

Η τρέχουσα κατάσταση στον πρωτογενή τομέα καθώς και διάφορα οργανωτικά θέματα απασχόλησαν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Αγροτικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στη διάρκεια της συνεδρίαση εξελέγη συντονιστής του Τμήματος ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, με αναπληρωτή τον Γιάννη Μπορμπουδάκη. Και τα δύο στελέχη είναι μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την στήριξη των παραγωγών. Από την συζήτηση προέκυψε ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς και ουσιαστικά δεν έχει την πρόθεση να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα να ξεπεράσει την κρίση. Τα ποσά ενίσχυσης που έχει εξαγγείλει (150 εκ. ευρώ πανελλαδικά) είναι αδιευκρίνιστα και μόνο ως αστεία μπορούν να χαρακτηριστούν. Αλλά και ο τρόπος που αυτά θα διανεμηθούν, όπως φημολογείται, φαίνεται να είναι αδιαφανής και να στοχεύει σε συγκεκριμένους δικαιούχους. Η πλειοψηφία των αγροτών, μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, μένουν εκτός των μέτρων.

Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί σκόπιμα και εμπαίζει όλους τους παραγωγικούς κλάδους του πρωτογενή τομέα.

Ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για την τεράστια ζημιά που υπέστησαν την περίοδο 2019-2020 και δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν κάτι.Τι απέγινε άραγε ο φάκελος της επιτροπής Αυγουλά;

Οι παραγωγοί οινοσταφύλων ειδικά της Κρήτης υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου κοροϊδία με το μέτρο του λεγόμενου Πράσινου Τρύγου. Παρά τους πανηγυρισμούς των ντόπιων και γνωστών αγροτοπατέρων, αποδεικνύεται «άνθρακας ο θησαυρός», γιατί ο ελάχιστος χρόνος που δόθηκε για την υποβολή της αίτησης, οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, η ελάχιστη χρηματοδότηση (2 εκ. ευρώ πανελλαδικά), η προτεραιότητα ανά ποικιλία σταφυλιών και η εξαίρεση ποικιλιών, όπως π.χ. Βιδιανό, άφησαν έξω όλους σχεδόν τους μικρούς παραγωγούς. Το μέτρο ευνόησε τα μεγάλα οινοποιεία και πιθανόν κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές.

Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν ακόμη τα 4 ευρώ ανά ζώο, αλλά δεν υπάρχει κάτι νεότερο για το πότε και πως θα καταβληθούν τα χρήματα. Από το Πάσχα είναι στην αναμονή αλλά «άγνωσται αι βουλαί» του κυρίου υπουργού.

Το περιβόητο πεντοχίλιαρο ή επταχίλιαρο που ψήφισε η ΕΕ και περιμένουν οι αγρότες, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα το πάρουν όλοι.

 Η λίστα με τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλη και όλα τα θέματα είναι ανοικτά, θα επανέλθομε αναλυτικά για κάθε ζήτημα τις επόμενες μέρες.

Τέλος είναι πλέον κοινή η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει στην τύχη του τον πρωτογενή τομέα, και ενεργεί μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια, βοηθούμενη σε αυτό από τους γνωστούς αγροτοπατέρες, με σκοπό την παραπλάνηση του αγροτικού κόσμου.

Καλούμε τους όλους τους αγρότες, ανεξάρτητα από κομματικές ή άλλες διακρίσεις, τους φορείς και τους συνεταιρισμούς σε αγωνιστική επαγρύπνηση, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Ηράκλειο, 4/7/2020

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής

Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Ηρακλείου

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ