ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Petite Perle 300×250

Ενημερωτική εξόρμηση στο κέντρο του Ηρακλείου για την αντίθεση της στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις πραγματοποίησαν χθές μέλη την Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

 Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή απαγορεύει τις Δημόσιες και υπαίθριες συναθροίσεις, επαναφέροντας το νομοθετικό διάταγμα 794/1971 της δικτατορίας, το οποίο παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος, το δικαίωμα της συνάθροισης.

Με βάση το "νέο" νομοσχέδιο, ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει τη συνάθροιση στις αρμόδιες αστυνομικές ή λιμενικές αρχές. Η παρουσία πλέον των αστυνομικών αρχών κρίνεται υποχρεωτική, καθώς σε περίπτωση μη γνωστοποίησης "η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης" (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον με βάση το νομοσχέδιο "επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται αν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινονικοοικονομικής ζωής" (άρθρο 8).

Η δημόσια υπαίθρια διαδήλωση αποτελεί αναφαίρετο κοινωνικό  δικαίωμα, ενώ συνιστά πτυχή της δημοκρατίας. Ο διαδηλωτής εκφράζει την αντίθεσή του σε μια πρόταση-πλαίσιο, ενώ μέσω της δράσης του συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και την πρόσφατη υγειονομική κρίση, προσπαθεί να αλλοιώσει και εμμέσως να καταργήσει την έννοια του κοινωνικού δικαιώματος. Να ασκήσει βέτο στη δημοκρατία και στη διαφωνία. Να φιμώσει στόματα και συνειδήσεις.

Το "φιλελεύθερο"  αυτό νομοσχέδιο έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που προωθούνται σε όλους τους τομείς με αφορμή την πανδημία. Η επικείμενη ύφεση θα διαμορφώσει νέους εργασιακούς όρους ενώ θα ενταθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Απέναντι σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, εμείς ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζουμε τη θέση μας και με αίσθημα ευθύνης καταδικάζουμε το νομοσχέδιο που ενθαρρύνει εκτρωματικές πολιτικές. Μέσω των πολιτικών αυτών, ανάγεται σε Ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδηλώσεις.

Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σκυμμένο κεφάλι. Να αποσυρθεί τώρα το χουντικής κοπής νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Θα μας βρουν στους δρόμους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ