Πέθανε από COVID ο πρωταγωνιστής μιας από τις διασημότερες foto της 11ης Σεπτεμβρίου

Petite Perle 300×250

O πρωταγωνιστής μιας εκ των διασημότερων φωτό από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001, πέθανε από κορωνοϊό. 

Η Palm Beach Post ανέφερε ότι ο Stephen Cooper, ηλεκτρολόγος μηχανικός από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος περνούσε το μισό χρόνο στο Delray Beach της Φλόριντα, πέθανε στις 28 Μαρτίου στο Delray Medical Center λόγω της COVID-19. Ήταν 78 ετών.

Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από έναν φωτογράφο του Associated Press, δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο και υπάρχει και στο Μουσείο Μνήμης για την  9/11 στη Νέα Υόρκη. «Δεν ήξερε καν ότι είχε τραβηχτεί η φωτογραφία», δήλωσε η Janet Rashes, σύντροφος του Cooper για 33 χρόνια. «Ξαφνικά, διάβαζε το περιοδικό Time και βλέπει τον εαυτό του και λέει «Θεέ μου. Είμαι εγώ». Δεν μπορούσε να το πιστέψει». 

Η Rashes ανέφερε ότι ο Cooper βρέθηκε κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου εκείνο το πρωινό του 2001 προκειμένου να παραδώσει κάποια έγγραφα, αγνοώντας ακριβώς τι είχε συμβεί, όταν άκουσε έναν αστυνομικό να φωνάζει: «Πρέπει να τρέξετε».

Η φωτογραφία δείχνει τον Cooper, ο οποίος ήταν 60 τότε, με ένα φάκελο κάτω από τη μασχάλη, να τρέχει. Αυτός και κάποιοι άλλοι άντρες έκαναν το δικό τους σπριντ για να γλιτώσουν, καθώς ένα σύννεφο από συντρίμμια από τον πύργο που κατέρρευσε απλωνόταν πίσω τους. 

Ο Cooper βρήκε καταφύγιο σε έναν κοντινό σταθμό του Μετρό. 

«Κάθε χρόνο στις 9/11, έφερνε το περιοδικό και έλεγε "Κοιτάξτε, είναι εδώ και πάλι΄', είπε η Τζέσικα Ράις, η 27χρονη κόρη του. «Το έφερνε σε οικογενειακά μπάρμπεκιου, πάρτι, οπουδήποτε μπορούσε να το επιδείξει».

Η Σούζαν Γκουλντ, φίλη από παλιά, είπε ότι ο Cooper ήταν περήφανος για τη φωτογραφία, είχε αγοράσει πολλά αντίγραφα του Time και τα μοίραζε «σαν προσωπικές κάρτες». Μάλιστα, ανέφερε ότι είχε κάνει και μια σμίκρυνση της φωτό και την είχε πάντα στο πορτοφόλι του. 

Η Suzanne Plunkett, η φωτογράφος του Associated Press που έβγαλε την εν λόγω φωτογραφία, ανέφερε ότι είχε επαφή με δύο από τους εικονιζόμενους στη φωτογραφία, αλλά ο Cooper δεν ήταν μεταξύ αυτών.

«Είναι κρίμα που δεν ήρθε σε γνώση μου η ταυτότητα του Cooper», έγραψε η Plunkett μετά το θάνατό του, σε ένα email στο The Palm Beach Post.

ΠΗΓΗ ECONOMISTAS

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ