Β. Κορκίδης: Οι ζημιές στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2020 έφτασαν τα 16 δις

Petite Perle 300×250

Απογοητευτική είναι η κατάσταση για ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για το τι έγινε με το lockdown, οι 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο ένας στους πέντε επιχειρηματίες λέει ότι θα προβεί σε απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά στο ποιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, το 39,4% είναι υπηρεσίες, το 40,8% επιχειρήσεις με τζίρο ως 50.000 και το 43,5% οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

Την κατάσταση σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα δυσκολότερα της οικονομίας είναι μπροστά μας. Από το φθινόπωρο ενδέχεται να χειροτερέψουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να βρει μέτρα στήριξης, με τελευταία τα 3,5 δις ευρώ. Είναι σαφώς θετικά, τα ζητούσαμε και εμείς, τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου», ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

«Στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία και στο γιατί δεν μπαίνουν οι επιχειρήσεις, είναι η ρήτρα απασχόλησης, πολλοί φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Είναι θετικό ότι 600 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στο πρόγραμμα, ώστε να επιδοτηθεί το 60% των εισφορών μέχρι και τον Οκτώβριο», εξήγησε.

«Πιστεύω ότι θα μπουν περισσότερες επιχειρήσεις γιατί διευρύνθηκε ο όρος τουριστική επιχείρηση σε εποχική επιχείρηση. Μπορούν περίπου 120 χιλιάδες επιχειρήσεις να μπουν στα προγράμματα στήριξης. Συνολικά τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν φτάσει τα 17 δις. Αλλά οι ζημιές στην αγορά είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2020 16 δις. Η μείωση στο τζίρο κατά μέσο όρο είναι 12,5%, και στα κέρδη 39%. Υπάρχουν κλάδοι όπως τα καταλύματα, όπως οι μεταφορές, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο που έχουν απώλειες που πλησιάζουν το 100%», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Είχαμε λιγότερες ενάρξεις επιχειρήσεων αλλά τα μισά λουκέτα από ότι πέρυσι. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανθεκτικότητα στην αγορά. Έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο που πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις. Για να στηριχθούν θα πρέπει να στηριχθεί η απασχόληση», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Αναφορικά με το πώς μπορεί να αποφευχθεί η έκρηξη της ανεργίας, ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι «νομίζω με την επιδότηση των εισφορών σε μεγαλύτερο φάσμα επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην πλήττεται. Όταν μειώνεται το εισόδημα αρχίζει το πρόβλημα. Η ανεργία φέρνει λουκέτα και τα λουκέτα ανεργία.

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα επιδότησης, πάλι στα πλαίσια του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία. Με το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει μία γέφυρα με την παρούσα κατάσταση με το πρόγραμμα SURE, που καθυστερεί πάρα πολύ. Ακόμα διαπραγματεύονται στην Ευρώπη τι θα δώσουν και τι δεν θα δώσουν», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ