Άλλο ένα χτύπημα από την κυβέρνηση της ΝΔ στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, και στους φοιτητές του!

Petite Perle 300×250

Με αφορμή τον έντονο προβληματισμό και την αντίθεση της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), αναφορικά με τις νέες «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2020-2021», όπως αυτές καθορίζονται στην υπ αρ. 77275/Ζ1 (ΦΕΚ 2549/τ.Β'/25.6.2020) Υπουργική Απόφαση, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΗρακλείουΣωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να διαχωρίσει τα ακαδημαϊκά Τμήματα σε «παλαιά» και «νέα», αγνοώντας επιδεικτικά ακόμα και τις αποφάσεις των Συγκλήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των «νέων» Τμημάτων και χωρίς να αντιλαμβάνεται σε τι μεγάλη ταλαιπωρία βάζει τους φοιτητές. 

Από τις αρχές του έτους, η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση στα δημόσια αγαθά, απειλώντας και απαξιώνοντας την δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Κατάργησε το νόμο που ίδρυε την Νομική της Πάτρας. Κατάργησε τα διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, στρεφόμενη με αυτό τον τρόπο ενάντια στην δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στη δωρεάν μεταλυκειακή μόρφωση. 

Ακολούθησε η ραγδαία συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με την αναστολή λειτουργίας τριάντα επτά (37) νέων Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και 6 τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) στην Κρήτη. 

Τα πανεπιστήμια τα οποία «δέχονται» επίθεση είναι αυτά τα οποία δημιουργήθηκαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, από την αναβάθμιση των ΑΤΕΙ και των παρεχόμενων προγραμμάτων τους, άλλα με συνενώσεις με Πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλα με αυτόνομη λειτουργία. 

Η ΝΔ επιδίωξε σταθερά να εξομοιώσει τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, καθιστώντας σαφή την πολιτική της βούληση να ευνοηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση και να κινούνται ανταγωνιστικά ως προς στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τους αποφοίτους του.

Η Κυβέρνηση σήμερα επιλέγει να βάλει εμπόδια στα όνειρα και σχέδια χιλιάδων φοιτητών που επέλεξαν τα «νέα» αυτά Τμήματα. Δεν διατηρήθηκαν οι ίδιεςαντιστοιχίες με αυτές του προηγούμενου Ακαδημαϊκού Έτους 2019 – 2020. Κάτι το οποία αποτελεί σαφή ένδειξη της εμμονής τους να ξηλώσουν οτιδήποτε θετικό επετεύχθη από την προηγούμενη κυβέρνηση, αγνοώντας ότι επηρεάζουν τις επαγγελματικές προοπτικές των φοιτητών των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και ένα όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Φρόνιμο θα ήταν να ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση, πριν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων του 2020, δείχνοντας κατ αυτόν τον τρόπο την έμπρακτη στήριξή της σε όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα ανεξαιρέτως, και τον σεβασμό απέναντι στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων».

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ