Κορωνοϊός-Κρήτη: Πόσο επηρεάζονται οι δομές πρόνοιας – Ποια τα μέτρα προφύλαξης

Petite Perle 300×250

Εφαρμόζουμε αυστηρά προωτόκολλα λόγω κορωνοϊού.

Σημαντική, αν μη τι άλλο, είναι η προσφορά των 8 πλέον δομών κοινωνικής πρόνοιας στην Κρήτη, που, μέσω εύλογων προβλημάτων, παρέχουν φιλοξενία και στήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας νοητικά ή κινητικά, που ζουν μόνοι τους, αλλά και γενικά άτομα με αναπηρία.

Οι δομές αυτές (παραρτήματα) είναι θεσμοθετημένες από το 2013. Ουσιαστικά, τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας προέκυψαν μετά από συγχώνευση των παλιών μονάδων κοινωνικής Φροντίδας. Αυτές δηλαδή οι δομές, πριν το 2013 ήταν αυτόνομες με δικό τους εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Κέντρου Κοιν. Πρόνοιας Κρήτης Μαρία Δαμανάκη, "βασική μας προτεραιότητα είναι η ύπαρξη Οργανισμού σε όλα τα κέντρα ανά την Ελλάδα", ενώ από τη διοίκηση επισημαίνετα ότι υπάρχει σχετική δέσμευση από την αρμόδια Υφυπουργό.

Τα 8 παραρτήματα κοινωνικής πρόνοιας στην Κρήτη είναι: παράρτημα ΑΜΕΑ Χανίων,  παράρτημα ΑΜΕΑ Ρεθύμνου, παράρτημα ΑΜΕΑ Λασιθίου, παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Ηρακλείου (ανοιχτή δομή) και Πόμπιας Ηρακλείου (κλειστή δομή) και τρεις "παιδοπόλεις" (Νεάπολη Λασιθίου, παράρτημα προστασίας παιδιών Ηρακλείου και των Παιδιών και Νέων Χανίων).

Τι συνέβη την περίοδο του κορωνοϊού στις δομές – Ποια τα μέτρα πρόληψης για το επόμενο "κύμα"

Οι δομές ανταπεξήλθαν πλήρως την περίοδο του κορωνοϊού, αφού δεν υπήρξε κανένα κρόυσμα, τόσο στα Χανιά όσο και στην υπόλοιπη Κρήτη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού ο πιο ευάλωτος τομέας είναι τα παραρτήματα ΑΜΕΑ.

Τι προφυλάξεις όμως υπάρχουν ενόψει ενδεχόμενου πιθανού νέου κύματος κορωνοϊού;

"Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε προμηθευτεί με υγειονομικό υλικό. Το επόμενο διάστημα είναι πιιο κρίσισμο από το προηγούμενο, στο πλαίσιο της ευρύτερης χαλάρωσης των μέτρων και της άφιξης του τουρισμού και βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης και εγρήγορσης για να διαφυλλάξουμε τον ευάλωτο πληθυσμό μας", επισημαίνει η κ. Μαρία Δαμανάκη, που προσθέτει: "Εφαρμόζουμε αυστηρά προωτόκολλα. Απολυμάνσεις, ενεργητική επιτήρηση του πληθυσμού εντός των δομών, καθημερινή θερμομέτρηση προσωπικού και ωφελούμενων. Το επισκεπτήριο είναι ρυθμισμένο και γίνεται με μεγάλη "φειδώ" και προσοχή. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη περιόδου καραντίνας". 

Το πάγιο αίτημα για μόνιμες προλήψεις

Οι δομές και λόγω κορωνοϊού ενισχύθηκαν αρκετά το τελευταίο διάστημα, με επικουρικό προσωπικό. Πάγιο αίτημα ωστόσο αποτελεί η ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό.

"Έχουν γίνει αρκετές προσλήψεις το τελευταίο διάστημα, τόσο με έκτακτο προσωπικό λόγω κορωνοϊού, όσο και με δύο κοινωνικούς λειτουργούς. Έχει εγκριθεί η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού που θα ενισχύσει τις δομές τους επόμενους μήνες. Παρατάθηκε μέχρι 31/12/2020 το ήδη υφιστάμενο επικουρικό προσωπικό που έληγε στις 30/6. Θα υπάρξει και ενίσχυση και από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, με την κοινωφελή εργασία", επισημαίνει η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΕ Κρήτης που τονίζει ότι, "μέσα στη γενική εικόνα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζαμε στην Ελλάδα, τα παραπάνω δίνουν "νέα πνοή". Ωστόσο το μονιμο προσωπικό είναι σημαντικό. Θέλουμε σταθερά πρόσωπα αναφοράς για τα παιδιά αλλά και όλους όσοι φιλοξενούνται στις δομές μας. Υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα, αυτά τα χρόνια αιτήματα, για πρόσληψη δηλαδή μόνιμου προσωπικού, θα γίνουν πράξη".

Μάλιστα, όπως είχαν τονίσει προ ημερών τόσο η πρόεδρος Μαρία Δαμανάκη, όσο και οι αντιπρόεδροι Γιώργος Κουκλάκης και Μιχάλης Κονταξάκης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοια της ΠΕ Κρήτης, στόχος είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία της β' νοσηλευτικής πτέρυγας στο παράρτημα Χανίων αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση των παδοπόλεων.

Τι συμβαίνει με τις λίστες αναμονης για νέους ωφελούμενους

Πόσο όμως δύσκολη ή όχι είναι η διαδικασία, κάποιος συμπολίτης μας να χρειάζεται να ενταχθεί σε μια τέτοια δομή, δεδομένης της γραφειοκρατίας και άλλω προβλημάτων.

"Υπάρχουν λίστες αναμονής. Πάντα υπάρχει πληθυσμός που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και αντιμετωπίζει προβλήματα. Η γραφειοκρατία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, υπάρχει επικοινωνία με το εκάστοτε παράρτημα που επιθυμεί ο ενδιαφερομενος να εισαχθεί. Υπάρχει μια λίστα δικαιολογητικών που απαιτούνται και η κάθε κατάσταση αξιολογείται από την κοινωνική υπηρεσία", επισημαίνει η κ. Μαρία Δαμανάκη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το Κέντρο Κοινωνικής πρόνοιας συμμετέχει στην Συμβουλευτική διεπιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της 7ης ΥΠΕ, η οποία πραγματεύεται ζητήματα ασφάλειας και προστασίας και υποστήριξης των κλειστών δομών της Κρήτης εν μέσω κορωνοϊού. Πολύ σημαντική για την χάραξη της πολιτικής και της στρατηγικής που θα τηρηθεί.


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ