Καθηγητής Μ. Λαζανάς: Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους

Petite Perle 300×250

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έκρουσε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, τονίζοντας ότι «αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, μπαίνουμε σε μια περίοδο, όπως του Μαρτίου».

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εντατικοποιηθούν τα μέτρα για να περιοριστεί η πανδημία και να επιστρέψουμε στις απαγορεύσεις.

Λαζανάς για κορωνοϊό: «Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους»


Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας πρόσθεσε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα υπήρχε σύσταση ή αυστηρή σύσταση, σημειώνοντας ότι για τον Έλληνα δε σημαίνει τίποτα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους.

«Υποχρέωση σημαίνει ότι αν σε βρει χωρίς μάσκα μπορεί να έχεις και πρόστιμο. Μάσκες από τους επισκέπτες, μάσκες από τους πωλητές. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς πηγαίνεις σε έναν φούρνο και ψωνίζεις και δεν φορούν μάσκες οι πωλητές», ανέφερε ο κ. Λαζανάς. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμα και στις επιχειρήσεις, στους χώρους εργασίας, θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκα.

«Τα πράγματα αυστηροποιούνται σιγά σιγά. Βλέπετε ότι έχουν κλείσει οι άλλες πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα κι έχει μείνει μόνο ο Προμαχώνας και πλέον ζητούνται πιστοποιητικά από αυτούς που έρχονται από αυτές τις χώρες», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος. Σχετικά με την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια επιτροπή, η οποία έβγαλε τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα εργαστήρια του εξωτερικού. «Αλλά όταν είναι ουρές τα αυτοκίνητα μπορεί να γίνει έλεγχος σε όλα τα πιστοποιητικά; Απλώς υπάρχει η απειλή ότι θα γίνεται, που όντως γίνεται, δειγματοληπτικός έλεγχος και αν σε πιάσει θα έχεις τις ανάλογες συνέπειες», συμπλήρωσε.

«Περιορισμός των μετακινήσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας»


Την ίδια ώρα, ο κ, Λαζανάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα από το ελληνικό κράτος για τον περιορισμό των μετακινήσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας. «Το άλλο θέμα που υπάρχει με τα βόρεια σύνορα είναι οι μετακινήσεις Ελλήνων. Πρέπει να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στη Βόρεια Μακεδονία, στη Βουλγαρία για να ψωνίσουμε πιο φθηνά. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Πρέπει να πάρει κάποια μέτρα το ελληνικό κράτος και να απαγορεύσει ή να περιορίσει αυτές τις μετακινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τους εργάτες γης που έχουν έρθει στη χώρα, ο κ. Λαζανάς υπογράμμισε ότι κι εκεί πρέπει να γίνονται έλεγχοι. «Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί Αλβανοί που τώρα έχουν άδεια εργασίας και πηγαίνουν στην Αλβανία. Αρκετά από αυτά τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό είναι από Αλβανούς που έχουν πάει στην πατρίδα τους», δήλωσε.. 

Καταληκτικά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εξέφρασε και τον έντονο προβληματισμό του για τα καθημερινά εγχώρια κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά τονίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται τεστ και στον ελληνικό πληθυσμό για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού.


Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ