Θετικός ο απολογισμός του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ι.Α.Κ.Ε.

Petite Perle 300×250

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, από 10 έως 12 Ιουλίου 2020, με κεντρικό θέμα «Επικοινωνία, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα».

Το Συνέδριο άφησε θετικές εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα στους εισηγητές και στους συνέδρους. Πάνω απ' όλα πρόσφερε υψηλή ικανοποίηση στους διοργανωτές, που ανταπεξήλθαν με επιτυχία σε ένα δύσκολο εγχείρημα, καθότι το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω της υγειονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει όλες τις δραστηριότητες στον τόπο μας. Για την προστασία των συνέδρων και την αποτροπή τυχόν προβλημάτων τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Υπουργείου Τουρισμού.

Οι θεματικές ενότητες και οι εργασίες του Συνεδρίου προσέλκυσαν το ενδιαφέρον εκατοντάδων επιστημόνων και ερευνητών από τον χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο γύρω από τα ζητήματα της επικοινωνίας, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης σε όλα τα πεδία της κοινωνικής δράσης και ιδιαίτερα της εκπαίδευσης. Στις εισηγήσεις, στις παρουσιάσεις και στις συζητήσεις, που έγιναν στις παράλληλες συνεδρίες, στα εργαστήρια και στις κεντρικές ολομέλειες, αποτυπώθηκε ο προβληματισμός των συμμετεχόντων και των εισηγητών σε ό,τι αφορά τις συγκλονιστικές αλλαγές, που σημειώνονται στους τελευταίους μήνες σε σχέση μ' αυτά τα ζητήματα. 

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η πραγματοποίηση ενός μέρους των εισηγήσεων από απόσταση. Με τον συντονισμό και την υποστήριξη της ομάδας ψηφιακής υποστήριξης του Ι.Α.Κ.Ε., οι διαδικασίες λειτούργησαν υποδειγματικά, και η αίθουσα των τηλεδιασκέψεων καθώς και αντίστοιχη των αναρτημένων ψηφιακών ανακοινώσεων, φιλοξένησαν αξιόλογες παρουσιάσεις και εξαίρετους επιστημονικούς διαλόγους.  

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), κ. Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του για μια αναπτυξιακή στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση και ανέλυσε τις προκλήσεις που αναδύονται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σύγχρονο περιβάλλον και ιδιαίτερα υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας. Αξιόλογοι ομιλητές, όπως ο κ. Σπύρος Αναστασιάδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), ο κ. Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Αιμίλιος Σολωμού, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο κ. Ανδρέας Παπούλας, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, εμπλούτισαν με τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις τους τον διάλογο που αναπτύχθηκε. Ο Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Δημήτρης Κοτρόγιαννος, στην τελευταία ολομέλεια, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του Συνεδρίου, ανέδειξε με εμπεριστατωμένο τρόπο τη σημασία που αποκτά η εκπαίδευση ως θεσμός για την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη δικαιότερη ενσωμάτωση στις κοινωνίες του μέλλοντος.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπρόσωπος της Υπουργού Παιδείας κ. Αναστασία Γκίκα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Λευτέρης Ζερβός, ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Γιώργος Λογιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Χρονάκης ως εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Κρήτης κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νικόλαος Συριγωνάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Έφη Κουτεντάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κώστας Φασουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Λάμπρος Βαμβακάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων κ. Γιώργος Αλεξάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Κρήτης κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος, Ο Γ. Γραμαμτέας της ΔΟΕ κ. Σταύρος Πετράκης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» κ. Μιχάλης Χρηστάκης, στελέχη της αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, της έρευνας, του πολιτισμού κ.ά.

Κατά την πανηγυρική συνεδρία της έναρξης των εργασιών, αναγνώστηκε βαρύτιμο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Στην ίδια συνεδρία το Ι.Α.Κ.Ε. τίμησε, με απονομή αναμνηστικής πλακέτας, τον Καθηγητή κ. Οδυσσέα Ζώρα, για τη διεθνώς αναγνωρισμένη και επιδραστική προσφορά του στην επιστήμη, καθώς και για την πολύτιμη και πολυδιάστατη προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Για την επιτυχή πραγματοποίηση του Συνεδρίου, εκτός από την Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή, εργάστηκαν πολυπληθείς ομάδες εργασίας από τα μέλη του Ι.Α.Κ.Ε. και όχι μόνο, που πλαισίωσαν τη Γραμματεία, τα προεδρεία των συνεδριών, τις ψηφιακές εργασίες και τις τηλεδιασκέψεις, την προετοιμασία των εντύπων και των εκδόσεων του Συνεδρίου, τη διαδικασία των κρίσεων και τη διαχείριση των εισηγήσεων, τις ανακοινώσεις τύπου και επικοινωνίας, τις ξενόγλωσσες μεταφράσεις, κ.ά. Στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων συνέβαλαν εθελοντές/τριες από τον Τομέα Νοσηλευτών και τον Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά της εθελόντριας ξεναγού κ. Αθηνάς Σφακάκη-Κυριακάκη, η οποία ξενάγησε τους συνέδρους στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου. 

Την υλοποίηση του Συνεδρίου στήριξαν ως χορηγοί οι Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Μινώα Πεδιάδος, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Όμιλος "Κρήτη TV", ως χορηγός επικοινωνίας, το βιβλιοπωλείο "Αβραάμ", ο "Καφές Δανδάλη" κ.ά.  

Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με το χρονικό του Συνεδρίου και την ανάγνωση των συμπερασμάτων από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Ελένη Μαράκη, η οποία ευχαρίστησε με θερμά λόγια όλα τα μέλη του Ι.Α.Κ.Ε., της Επιστημονικής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου, αλλά και για την υποστήριξη που προσφέρουν στο Ι.Α.Κ.Ε. από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.  Στη συνέχεια, έκφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο του ακαδημαϊκού διαλόγου και τον πλούτο των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στο 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε., υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούνται έτσι οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συνέχιση της προσπάθειας και του οράματος, που συμμερίζονται όλα τα μέλη του Ι.Α.Κ.Ε. Η κ. Μαράκη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη συνδιοργανώτρια Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, που παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, έδειξαν επιμονή και προσήλωση στον στόχο της υλοποίησης του Συνεδρίου. Όπως είπε η κ. Μαράκη, η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αντιμετώπισε περιορισμούς και εμπόδια. Παρ' όλα αυτά, σε συνεργασία με τους ειδικούς, φρόντισε στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την ασφαλή συμμετοχή των συνέδρων. Τόνισε μάλιστα, ότι η όλη οργάνωση και λειτουργία του Συνεδρίου κατάφερε να διαψεύσει τελικά όλους εκείνους, που άσκησαν κακόβουλη κριτική για δήθεν επιπολαιότητα και ανεύθυνη συμπεριφορά από τη μεριά των διοργανωτών. Η κ. Μαράκη είπε χαρακτηριστικά ότι, «αντίθετα με ότι θα περίμεναν μερικοί, ως μέλη του Ι.Α.Κ.Ε. είμαστε περήφανοι που δεν δειλιάσαμε μπροστά στις προκλήσεις, επιφορτιστήκαμε δυσβάσταχτες ευθύνες και καταφέραμε να προστατέψουμε για άλλη μια φορά την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια και το κύρος του Ινστιτούτου μας». Το Συνέδριο αποτελεί πλέον πιλοτικό πρότυπο για άλλες παρόμοιες διοργανώσεις. 

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν σε πανηγυρικό κλίμα στο Αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου με βραβεύσεις και απονομές. Τόσο η πρόεδρος του Ι.Α.Κ.Ε. όσο και πολλοί άλλοι συμμετέχοντες έδωσαν υπόσχεση και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη συνεδριακή συνάντηση του Ι.Α.Κ.Ε., στο πλαίσιο του  7ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο 2021.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ