Δήμαρχος Κυθήρων: Κάηκε το νησί για να γίνουν εσωτερικά "ξεκαθαρίσματα" στην πυροσβεστική

Petite Perle 300×250

Σε καταγγελίες πως το νησί αφέθηκε να καεί προκειμένου να γίνουν εσωτερικά "ξεκαθαρίσματα" στο Πυροσβεστικό Σώμα, προχώρησε ο δήμαρχος Κυθήρων

Βαρύτατες καταγγελίες για τον ρόλο του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο ο οποίος άφησε χωρίς εναέρια μέσα τις φωτιές σε Μάνη και Κύθηρα εξαπολύει ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Καρχαλάκης, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη φωτιά τον Αύγουστο του 2017 στο νησί και τονίζοντας πως το νησί αφέθηκε να καεί προκειμένου να γίνουν εσωτερικά «ξεκαθαρίσματα» στο Πυροσβεστικό Σώμα

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά τη φωτιά στο Μάτι και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς του 2018 ακούγεται ο κ. Ματθαιόπουλος να εξηγεί με το παράδειγμα των Κυθήρων γιατί οι απειλές του προς τον κ. Λιότσιο έχουν βάση.

«Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά» ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος.

Αρχικά ο κ. Χαρχαλάκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 υπενθύμισε ότι το 2017 «συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα».

«Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα εναέρια ερχόντουσαν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκε επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν» συνέχισε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Ο κ. Χαρχαλάκης παρουσίασε, μάλιστα, και την «ομολογία» Βασιλειάδη, του υπαρχηγού, τότε, των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο οποίος ήρθε στα Κύθηρα για να συντονίσει την επιχείρηση.

«Το Σάββατο εκείνο το πρωί η φωτιά είχε σβήσει. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη:

«-Κύριε υπαρχηγέ νομίζω ότι τελειώσαμε»
– Κύριε αντιδήμαρχε τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε»

Η φωτιά είχε σβήσει αλλά είχε 10 μποφόρ και αναζωπυρώθηκε και έκαψε 25.000 στρέμματα. Εκείνο το πρωί είχαμε 35 βαθμούς και μποφόρ. Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική» πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.

«Έχω ήδη ενημερώσει τους νομικούς συμβούλους και θα προκαλέσει νομικό σεισμό αυτά που θα αποκαλυφθούν. Τρια χρόνια μετά δεν με έχει καλέσει ούτε ένας αστυφύλακας να δώσω μια κατάθεση. Έχω ζητήσει από την Πυροσβεστική πόρισμα δεν μου έχουν απαντήσει. Μέχρι σήμερα δεν με έχουν καλέσει για κατάθεση ούτε εμένα ούτε τον αντιδήμαρχο πολιτικής Προστασίας. Αυτό και μόνο δηλώνει πρόθεση συγκάλυψης. Με καλούν για μια φωτιά που έκαψε 150 τ.μ. να δώσω κατάθεση και για χιλιάδες στρέμματα δεν μου έχουν ζητήσει καμία κατάθεση» κατέληξε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Η επίθεση Τόσκα και τα ερωτήματα που είχε θέσει η Νέα Δημοκρατία

Η φωτιά στα Κύθηρα είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα με τη Νέα Δημοκρατία να καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνοντας την αναζωπύρωση που προκάλεσε τη μεγάλη καταστροφή.

Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υποστήριζε ότι «στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα» επιτιθέμενος στον δήμαρχο Κυθήρων για τον οποίο έλεγε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «είναι βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας» και «ότι σε συνεννόηση με το κόμμα του, έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας υπερβολικά πράγματα» υποστηρίζοντας ότι μιλούσε κάθε μισή ώρα μαζί του.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ