Αγία Σοφία: Ηλεκτρικές κουρτίνες για να καλυφθούν οι τοιχογραφίες και τσόχα στο πάτωμα

Petite Perle 300×250

Την Παρασκευή έχουν προσκληθεί πολλοί αρχηγοί (μουσουλμανικών) κρατών για τα εγκαίνια του «τζαμιού» της Αγίας Σοφίας

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Μιλιέτ», για την κάλυψη των αγιογραφιών επιλέχθηκε τελικά ένα σύστημα ηλεκτρικών κουρτινών, καθώς οι Τούρκοι ειδικοί συμφώνησαν ότι ο φωτισμός για τη συσκότισή τους θα έβλαπτε τα ψηφιδωτά. Μία κουρτίνα με ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα ανοίγει και θα κλείνει -επομένως- μέσα σε ένα λεπτό πριν και μετά αντίστοιχα της προσευχής.

Έγινε επίσης γνωστό ότι τα ψηφιδωτά που υπάρχουν στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, του Λέοντος και της Δέησης, όπως επίσης και τα μωσαϊκά των αυτοκρατόρων των Κομνηνών, της Ζωής και των Πατριαρχών δεν θα καλυφθούν.

Τσόχα στο πάτωμα κάτω από το χαλί

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κάτω από το χαλί δύο στρώματα μίας ειδικής τσόχας, έτσι ώστε να μην προκληθεί ζημιά στο ιστορικό μαρμάρινο δάπεδο της Αγίας Σοφίας. Οι πιστοί που θα εισέλθουν την Παρασκευή στην Αγία Σοφία θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες μίας χρήσης.

Πρόσκληση σε αρχηγούς κρατών

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», την Παρασκευή έχουν προσκληθεί πολλοί αρχηγοί (μουσουλμανικών) κρατών για τα εγκαίνια του «τζαμιού» της Αγίας Σοφίας, όπως ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο σεΐχης του Κατάρ.

Οι τουρκικές αρχές ετοιμάζουν επίσης ένα ντοκιμαντέρ για το πώς μετατρέπεται η Αγία Σοφία σε τζαμί, προκειμένου να το παρουσιαστεί στα διεθνή ΜΜΕ και την UNESCO για να δείξει ότι δεν έχει προκληθεί καμία ζημία στο μνημείο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ