ΜΑΛΕΒΙΖΙ: Άδεια τα ταμεία των Πολιτιστικών Συλλόγων – Τι ζητούν οι πρόεδροι

Petite Perle 300×250

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Tην προσωρινή απαγόρευση πανηγυριών και άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων αποφάσισε η κυβέρνηση για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Αυτή η απαγόρευση, ωστόσο, δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα, τόσο στους φορείς, όσο και στους κατοίκους των οικισμών, καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επηρεάζει, ενισχύει την τοπική οικονομία, ψυχαγωγεί και κάνει πλήθος έργων μέσα στα χωριά. Γιατί ο Πολιτιστικός Σύλλογος δεν είναι μόνο ένα γλέντι ή ένα πανηγύρι στην καρδιά του καλοκαιριού.

Είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Γεμίζει το ταμείο του τη διάρκεια των εκδηλώσεων για να προσφέρει τις δράσεις του το χειμώνα. Και δεν είναι μόνο μία δραστηριότητα. Διοργανώνει μαθήματα σε παιδιά και ενήλικους του οικισμού, κάνει δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς, μικρά ή μεγάλα έργα, εκδρομές, περιπάτους, ενημερωτικές συζητήσεις σε κοινωνικά και ιατρικά θέματα, προσφέρει τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και πολλά άλλα.

Γενικά, είναι φορείς πολιτισμού που βοηθούν την παράδοση και την κουλτούρα των χωριών και φέρνουν σε επαφή και επικοινωνία τους κατοίκους μεταξύ τους. Όλα αυτά για να πραγματοποιηθούν εννοείται ότι χρειάζονται τα ταμεία του εκάστοτε Συλλόγου να είναι γεμάτα. Και εφόσον αυτή τη στιγμή είναι άδεια για να συνεχίσουν τις δράσεις τους πρέπει να εκλιπαρούν να τους δοθούν πόροι που θα συμβάλλουν στην ύπαρξη και προσφορά τους.

Από τα γλέντια ωστόσο δεν κέρδιζαν μόνο οι Σύλλογοι, αλλά όλο το χωριό και όχι μόνο. Εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, κάβες, σούπερ μάρκετ και τόσα άλλα που είναι άκρως απαραίτητα. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και την τεράστια οικονομική δυσπραγία των καλλιτεχνών και οργανοπαικτών που τα καλοκαίρια "έντυναν" μουσικά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η έρευνα της "Φωνής του Μαλεβιζίου" στους Πολιτιστικούς Συλλόγους δείχνει το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί μετά την απαγόρευση, αλλά και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα

Εχουν πληγεί αρκετά ο Πολιτισμός και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Στον Κρουσώνα κάθε καλοκαίρι διοργανώναμε την βραδιά μαντολίνου. Από τα έσοδα στο ταμείο του Συλλόγου προσφέραμε κι εμείς με τη σειρά μας τις υπόλοιπες δράσεις στο χωριό. Σίγουρα ο χειμώνας θα μας βρει με λιγότερες δράσεις. Περιμένουμε τη βοήθεια του Δήμου και της Περιφέρειας για να συνεχίσουμε τις δράσεις μας.
Εύα Τζαγκαράκη, Γραμματέας Π.Σ. Κρουσώνα

Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου

Έχουμε ανάγκη την οικονομική ενίσχυση για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει. Αυτή η οικονομική αδυναμία, έχει ως αποτέλεσμα όλες οι πρωτοβουλίες και οι πολιτιστικές δραστηριότητες του εν ενεργεία Συμβουλίου να μένουν ένα βήμα πίσω.
Παρ όλα αυτά αυτά εμείς ως Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλισου αναμένουμε τις εντολές από τους αρμόδιους φορείς, όσον αφορά την υγειονομική κρίση που επικρατεί και θα πράξουμε αναλόγως. Σημασία για εμάς, έχει η ασφάλεια όλων μας και η γρήγορη αντιμετώπιση της νέας αυτής κατάστασης. Πιστεύουμε στην θετική εξέλιξη των πραγμάτων και στην στήριξη όλων των φορέων μεταξύ μας για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος που διανύουμε.
Νίκος Μαματζάκης, Πρόεδρος Π.Σ. Τυλίσου

Πολιτιστικός Σύλλογος Κορφών

Αναγκαστικά πρέπει να συμβιβαστούμε με τις νέες οδηγίες. Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγάλο για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορφών, ο οποίος κάθε καλοκαίρι διοργάνωνε με μεγάλη επιτυχία τη γιορτή Σουλτανίνας. Μετά τη γιορτή είχαμε έσοδα και χρηματοδοτούσαμε όλες τις δραστηριότητες στις Κορφές, όπως τη γιορτή Μαντινάδας και τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Φέτος, δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε όλες τις δράσεις. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και δεν κάνουμε προγραμματισμό. Θα προχωράμε βήμα-βήμα. Ευελπιστούμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής

Εχουμε επηρεαστεί πάρα πολύ από την απαγόρευση, γιατί ό,τι έσοδα έχουμε είναι από δωρεές και από τις εκδηλώσεις. Έτσι όπως είναι η κατάσταση ακυρώσαμε την καθιερωμένη χοροσπερίδα της Αγίας Παρασκευής, που έφερνε αρκετά χρήματα στον Σύλλογο, με αποτέλεσμα ο χειμώνας να είναι πολύ δύσκολος, όσον αφορά στις υπόλοιπες δράσεις μας. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρω ότι αρκετοί είναι οι συγχωριανοί, ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν έσοδα, που βοηθούν το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Μπορεί στο μέλλον να κάνουμε κάποια εκδήλωση για τα παιδιά, τηρώντας πάνω από όλα τις οδηγίες για να είμαστε όλοι ασφαλείς.
Αντώνης Βεργετάκης, Πρόεδρος Π.Σ. Μονής

Πολιτιστικός Σύλλογος Πολύδροσου

Είναι μεγάλο πρόβλημα για το Σύλλογο μας, γιατί κάθε καλοκαίρι δοοργανώναμε 3 εκδηλώσεις. Από τα έσοδα αγοράσαμε τρόφιμα, τα οποία μοιράσαμε τα Χριστούγενννα και το Πάσχα σε 85 οικογένειες, όχι μόνο του Πολύδροσου, αλλά και της Αμμουδάρας και του Γαζίου.
Όπου γνωρίζαμε ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα βοηθούσαμε. Τώρα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού δεν θα κάνουμε καμία εκδήλωση. Δεν ξέρω ακόμα αν καταφέρουμε να βρούμε χορηγούς την περίοδο των Χριστουγέννων, να μας βοηθήσουν με την προσφορά των τροφίμων.

Σταύρος Λουλαδάκης, Πρόεδρος Π.Σ. Πολύδροσου

Πολιτιστικός Σύλλογος Καβροχωρίου

Ήμασταν έτοιμοι. Είχαμε συμφωνήσει με τον Γρηγόρη Σαμόλη, είχαμε κάνει παραγγελίες για προϊόντα, είχαμε τυπώσει αφίσες. Τελικά στο παρά πέντε ακυρώθηκε η εκδήλωση, λόγω της απαγόρευσης. Ο Σύλλογος έχει έσοδα μόνο από τις εκδηλώσεις και τώρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα πάγια έξοδά του. Τώρα, ακόμη δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ακόμη τίποτα. Ίσως γίνουν κάποιες μικρές δράσεις για τα παιδιά. Ευελπιστούμε να εξασφαλίσουμε κάποια έσοδα είτε μέσω χορηγιών, είτε λαχειοφόρου αγοράς.
Μιχάλης Βρέντζος, Πρόεδρος Π.Σ. Καβροχωρίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδιάς

Είμαστε ακόμη σε αναμονή. Κάθε καλοκαίρι, στις 6 και 15 Αυγούστου διοργανώναμε τη γιορτή Καντάδας και το Πανηγύρι της Παναγίας στη Ροδιά. Τώρα είμαστε σε ετοιμότητα και περιμένουμε τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης αν θα υπάρξει άρση της απαγόρευσης μετά τι 31 Ιουλίου. Έχουμε προετοιμαστεί και απλά περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Σταύρος Δαμιανάκης, Πρόεδρος Π.Σ. Ροδιάς

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ