Αποτελέσματα διημερίδας Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης

Petite Perle 300×250

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου, στις 31 Ιουλίου και την 11 Αυγούστου 2020, με την παρουσία των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων και των μελών της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Ε.Κ. Ρόδου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η πρώτη μέρα περιελάμβανε συνέντευξη τύπου και επισκέψεις στον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των εποχικά εργαζομένων. Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Ε.Κ. Ρόδου με τον υφυπουργό Τουρισμού, κ. Κόνσολα. Στη συνάντηση αναφέρθηκαν όλες οι κοινές ενέργειες των Εργατικών Κέντρων, οι πρωτοβουλίες και οι στόχοι της επόμενης μέρας ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς προστασία και χωρίς εισόδημα.

Η δεύτερη ημέρα της διημερίδας περιελάμβανε συζητήσεις γύρω από τα θέματα τα οποία απασχολούν τους εποχικά εργαζόμενους τόσο της Ρόδου όσο και της Κρήτης, το σχεδιασμό και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από δω και στο εξής για την προώθηση των αιτημάτων των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης στην κυβέρνηση καθώς επίσης και την υλοποίησή τους.

Ιεραρχικά οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι οι εξής:

 α) Η άμεση αποκατάσταση της αδικίας όσον αφορά τους εργαζόμενους που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και άμεση τακτοποίηση του τεχνικού θέματος σχετικά με το χρονικό περιθώριο των 80 ημερών επιδότησης ανεργίας και πρόβλεψη για  δικαίωμα στην επαναπρόσληψη και στην ασφαλιστική – υγειονομική κάλυψη.

β) Πρόβλεψη και  επιδότηση όλων των ανέργων οι οποίοι δεν έχουν λάβει κανένα βοήθημα μέχρι τώρα.

γ) Ενόψει και της πρότασης Πισσαρίδη, στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης ζητούν να γίνει πρόβλεψη για την αναβάθμιση των Α.Σ.Τ.Ε. Ρόδου και Κρήτης και των σχολών μετεκπαίδευσης, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στις τουριστικές αυτές σχολές, και οι εργαζόμενοι που σχετίζονται με τον τουρισμό, μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πρώτον, να αναπτύξουν δεξιότητες και δεύτερον, να επιφέρουν στους εποχικά απασχολούμενους που σχετίζονται με τον κλάδο κάποια έσοδα, ειδικά για τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να απασχοληθούν φέτος.

δ) Μετά τη λήξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου όλοι οι εποχιακά απασχολούμενοι στον τουρισμό να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης ανεργίας διαρκείας τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου χωρίς καμία προϋπόθεση ένταξης και να εξασφαλισθεί η υγειονομική τους κάλυψη.

ε) Να υπάρξει πρόβλεψη και ένταξη σε πρόγραμμα ανεργίας για τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια, τους επαγγελματίες μουσικούς οι οποίοι απασχολούνται εποχιακά. Τη λήψη μέτρων για τους ξεναγούς καθώς επίσης και η οικονομική στήριξη στον κλάδο της οικοδομής και τους εργαζόμενους σε αυτήν.

στ) Την αποκατάσταση της ανισότητας και την ένταξη των αμειβόμενων οδηγών ταξί στο καθεστώς εποχικότητας.

Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα τουριστικά λεωφορεία Κρήτης.

Αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος να μεταφέρει τα αιτήματα και τις θέσεις της διημερίδας στον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε επικείμενη συνάντηση μαζί του.

Τα προβλήματα, οι αγωνίες, οι θέσεις και ο αγώνας είναι κοινός για τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα μέχρι τη δικαίωση όλων των αιτημάτων μας και μέχρι και ο τελευταίος συνάδελφός μας να έχει εισόδημα και να νιώθει ασφαλής».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ