ΔΝΤ: Θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ οι απώλειες της Ελλάδος από τον τουρισμό

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Λιγότερα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό έως και 13,8 δισ. ευρώ εφέτος εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και με την οποία προειδοποίει για την εκτίναξη των ελλειμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών διεθνώς.

Κατά το Ταμείο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα οικονομίες παγκοσμίως που θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην τουριστική της βιομηχανία. Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει πως η Ελλάδα και οι Κόστα Ρίκα, Αίγυπτος, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη και Τουρκία θα έχουν εφέτος απώλειες στα έσοδα τους από τον τουρισμό που θα υπερβούν το 2% του ΑΕΠ.

Επικαλούμενο μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το ΔΝΤ μιλά στην έκθεσή του για τουριστικές εισπράξεις μειωμένες έως και κατά 73% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με άμεσο αντίκτυπο στα τουριστικά εμπορικά ισοζύγια που κυμαίνονται από 2% έως 6% του ΑΕΠ.

Πέρυσι η Ελλάδα είχε έσοδα 19 δισ. ευρώ από τον τουρισμό και μια πτώση κατά 73% θα συνεπαγόταν λιγότερα έσοδα κατά 13,8 δισ. ευρώ εφέτος.

Να σημειωθεί πως στο πρώτο πεντάμηνο του 2020 οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 78,5%, κινούμενες κατά 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 63,8% και 78,5% αντίστοιχα. Είναι ενδεικτικό ότι οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο σε μόλις 613 εκατ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 706 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019.

ΠΗΓΗ CNN.GR

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...