Τσιόδρας: Με αλλοιώσεις στην καρδιά 78 στους 100 νέους που νόσησαν από COVID

Petite Perle 300×250

Την ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό στην έκτακτη ενημέρωση για τη διασπορά του ιού

"Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι" ανέφερε επισημαίνοντας επίσης ότι όλοι, ακόμα και οι νεότερες ηλικίες, κινδυνεύουν από τον ιό, και τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους.

"Ακόμα δεν είναι γνωστό το τίμημα του ιού στην υγεία μας" τόνισε ενώ αναφερόμενος σε γερμανική έρευνα μίλησε για πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει ο ιός ακόμα και αν ο ασθενής ιαθεί

"Σε μία πρόσφατη γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών που μελέτησε με μαγνητική τομογραφία στην καρδιά 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό και μάλιστα οι δύο από τους τρεις έγιναν καλά από το σπίτι τους, συνέκρινε την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση, με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Η μελέτη έδειξε ότι 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε στο έμφραγμα και 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

Ήταν κυρίως νέοι, υγιείς και αρκετοί από αυτούς μόλις είχαν γυρίσει από διακοπές σκι. Κανείς από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους", ανέφερε συγκεκριμένα. Ανέφερε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο και κάλεσε όλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα "ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που είναι στον περίγυρό μας. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας".

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει συνεχώς και εισηγείται σε δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα και όπως είπε έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για την χρήση των μασκών και την ωφέλεια από αυτές. Όπως τόνισε "η χρήση της πρέπει να γίνεται σωστά, τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις". Υπογράμμισε ότι η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από την χρήση ασπίδας.

ΠΗΓΗ THETOC

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ