Επιπλέον μονάδες ανοίγουν μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι

Petite Perle 300×250

Οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι ανοίγουν επιπλέον ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου να εκμεταλλευθούν κατά το δυνατόν την ενισχυμένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό που εμφανίζει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο Αύγουστος αλλά και με την προσδοκία για παρόμοιες επιδόσεις τον Σεπτέμβριο.

Το σταδιακό άνοιγμα της βρετανικής αγοράς και το επερχόμενο άνοιγμα της ισραηλινής ενδέχεται να δώσει περαιτέρω ανάσες στον κλάδο που σημειώνει απώλειες της τάξεως του 70%-75% σε επίπεδο πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ενας ακόμα λόγος των σχετικών αποφάσεων, για άνοιγμα μονάδων που αρχικά είχαν παραμείνει κλειστές, είναι και το γεγονός ότι οι ακυρώσεις κρατήσεων που είχαν γίνει πριν από την πανδημία είναι τελικά αισθητά λιγότερες από εκείνες που ανέμεναν οι μεγάλοι ξενοδόχοι, με αποτέλεσμα υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα δωμάτια. Επιπλέον, νέες κρατήσεις έχουν αρχίσει και εμφανίζονται στις μεγάλες οργανωμένες επιχειρήσεις αν και σε αναιμικά συγκριτικά με πέρυσι επίπεδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι όμιλοι Μήτση και Βανταράκη.

Τα Mitsis Hotels ανακοίνωσαν την επανέναρξη λειτουργίας 3 ακόμη ξενοδοχειακών μονάδων, φτάνοντας τα 8 σε λειτουργία ξενοδοχεία (από το σύνολο των 17 μονάδων που διαχειρίζεται), καθώς η λειτουργία των ξενοδοχείων που άνοιξαν στις αρχές Ιουλίου βαίνει ομαλά και οι πληρότητες είναι σύμφωνα με τη διοίκησή τους σε πολύ καλό επίπεδο, δεδομένης της συγκυρίας, σε όλους τους προορισμούς. Παράλληλα τα Mitsis Hotels εξετάζουν το άνοιγμα ακόμα δύο μονάδων μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ετσι, μετά την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων Rinela στην Κρήτη, Alila στη Ρόδο, Blue Domes στην Κω, Galini στα Καμένα Βούρλα και Sofitel Athens Airport, στις 8 Αυγούστου θα υποδεχθούν και πάλι τους επισκέπτες τους τα ξενοδοχεία Rodos Maris Resort & Spa στη Ρόδο και Norida Beach Hotel στην Κω, ενώ στις 22 Αυγούστου ανοίγει και το Laguna Resort & Spa στην Κρήτη, προσθέτοντας ένα ακόμη εν λειτουργία ξενοδοχείο σε κάθε προορισμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σταύρος Μήτσης σημειώνει πως η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ξενοδοχείων, η απαρέγκλιτη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η λεπτομερής εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και η έμφαση στην προστασία της υγείας των πελατών με παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας πέντε αστέρων «έχουν ως αποτέλεσμα την εμπιστοσύνη ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο αλλά και του ελληνικού κοινού».

Αλλά και ο όμιλος Βανταράκη στον οποίο ανήκουν τα ξενοδοχεία Anemos Luxury Grand Resort, Mythos Palace Resort and Spa και Eliros Mare Hotel στη Γεωργιούπολη Χανίων, άνοιξε το νέο πεντάστερο Pepper Sea Club Hotel. Σε ανάλογες κινήσεις φέρονται να προσανατολίζονται και άλλες επιχειρήσεις που έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα κάποιον αριθμό μονάδων τους εκτός λειτουργίας.

Εν τω μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα χειρότερα σενάρια, που μιλούν για μείωση πωλήσεων έως και 90%, μπορεί να αποφευχθούν εμπνέουν σε ορισμένα τμήματα της αγοράς τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσε χθες η πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα Accor. Το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) ήταν μειωμένο κατά 59,3%.

Τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 917 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 52,4% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ωστόσο, η Accor που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα αναφέρει πως οψίμως παρατηρούνται σημάδια ανάκαμψης σε όλες τις περιοχές, έπειτα από μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ετσι από τις 3 Αυγούστου το 81% των ξενοδοχείων του ομίλου είναι ανοιχτό, δηλαδή πάνω από 4.000 μονάδες.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ