Προειδοποιούν για επόμενο κλείσιμο της Εθνικής οδού στο ύψος της Αγίας Πελαγίας – Τι ζητούν κάτοικοι και φορείς

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Οργή και αγανάκτηση έχουν κυριεύσει τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της Αγίας Πελαγίας για το ζήτημα της πρόσβασης στον οικισμό τους κι έτσι χθες το πρωί έκλεισαν και πάλι την Εθνική Οδό, στο ύψος του πρώτου κόμβου της περιοχής.

Από νωρίς χθες το πρωί, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο του αποκλεισμού, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τη μη παράδοση του πρώτου κόμβου που οδηγεί στον οικισμό, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να διανύουν καθημερινά περισσότερα από 17 χιλιόμετρα για να οδηγηθούν στα σπίτια τους, ενώ οι επιχειρηματίες βλέπουν κατακόρυφη βουτιά στα έσοδα των καταστημάτων τους.

Παρότι η διάρκεια του αποκλεισμού ήταν περιορισμένη στάθηκε αρκετή για να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα επί της Εθνικής Οδού.

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου της Αγίας Πελαγίας, Μαρίνα Καρούζου, μιλώντας στη "Φωνή του Μαλεβιζίου", εξέφρασε την αγανάκτησή της αναφέροντας: «Κλείνουμε συμβολικά τον ΒΟΑΚ, διότι ζητήσαμε να ανοίξει προσωρινά ο κόμβος, έστω για δύο μήνες για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτό από κανένα φορέα. Θα υπάρχουν κι άλλες κινητοποιήσεις, εάν δεν εισακουσθούμε, πράγμα που σημαίνει ότι την επόμενη φορά θα κλείσει τμήμα του ΒΟΑΚ για περισσότερη ώρα».
Αυτό που ζητούν κάτοικοι και φορείς της περιοχής είναι να ανοιχτεί άμεσα ο κόμβος και να δοθεί στην κυκλοφορία, έστω προσωρινά, μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη λωρίδα επιτάχυνσης και επιβράδυνσης.

Η κ. Καρούζου υπογραμμίζει τη δραματική οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι καταστηματάρχες της περιοχής τονίζοντας ότι «Δεν υπάρχει κίνηση, διότι οι περαστικοί δεν ξέρουν από πού να έρθουν, αφού δεν υπάρχουν ταμπέλες να τους καθοδηγήσουν. Και τις ταμπέλες που έβαλαν τώρα τελευταία στον επόμενο κόμβο, πάλι υπάρχουν παράπονα, λόγω των παραπάνω χιλιομέτρων στις οποίες οδηγούν. Με αυτήν την κρίση, λόγω κορωνοϊού, και για εμάς τους επιχειρηματίες είναι δύσκολο να πληρώνουμε καθημερινά έξτρα χρήματα για τα επιπλέον χιλιόμετρα για να φτάσουμε στα μαγαζιά μας. Αυτός ο κόμβος εξυπηρετούσε όλη την Αγία Πελαγία».

Μάλιστα, οι ξενοδόχοι της περιοχής κάνουν λόγο για μείωση που αγγίζει το 80% με τα μεγάλα ξενοδοχεία να έχουν 100 με 200 πελάτες, ενώ τα μικρά δεν άνοιξαν καθόλου.

Η κ. Στέλλα Τσαγκαράκη προειδοποιεί ότι η κινητοποίηση της Πέμπτης είναι μικρή σε σχέση με την μεγάλη που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
«Από τη στιγμή που σχεδιάσανε έναν τέτοιο κόμβο, πώς γίνεται τελευταία στιγμή να μας λένε ότι η μελέτη είναι ημιτελής; Μας λένε ότι ο λόγος που δεν ανοίγει είναι η λωρίδα επιτάχυνσης και επιβράδυνσης που δεν υπάρχει. Μα ούτε στο Παλαιόκαστρο υπάρχει, ούτε στον επόμενο κόμβο που θα ανοίξει. Άρα ο δικός μας κόμβος είναι μόνο το πρόβλημα», αναρωτιέται η ίδια.

«Όλοι οι επαγγελματίες είμαστε σε εγρήγορση, σε αγανάκτηση και εκνευρισμένοι αφάνταστα εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Δεν έχουμε δουλειά λόγω κορωνοϊού, τα ξενοδοχεία υπολειτουργούν, οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν όπως δουλεύανε. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι γι αυτό που κάνανε εδώ. Μας εξαπατήσανε μέχρι τέλους. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να επιβιώσουμε κι εμείς» δηλώνει ο κ. Μανώλης Τζουανάκης, επιχειρηματίας στην Αγία Πελαγία.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως ήδη έχει γράψει η "Φωνή του Μαλεβιζίου", η νέα καθυστέρηση προέκυψε εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων και συγκεκριμένα λόγω γεωτεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια εργασιών στις λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης στον κόμβο της Αγίας Πελαγίας.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, που επιβλέπουν το έργο.
Για να αντιμετωπιστεί το τεχνικό ζήτημα υπάρχει η δέσμευση ότι το Υπουργείο θα αναλάβει τη μελέτη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναλάβει και το κόστος των εργασιών, που υπολογίζονται περίπου στις 650.000 ευρώ.
Ωστόσο, το νέο χρονοδιάγραμμα αναφέρει ως ημερομηνία παράδοσης την δεύτερη ημέρα του Δεκεμβρίου, ενώ σχετική παράταση έχει λάβει και ο ανάδοχος του έργου.

Οι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας υποστηρίζουν με δηλώσεις τους στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" ότι κάποιο "παιχνίδι" παίζεται στις πλάτες τους. Μάλιστα διερωτούνται «γιατί να μην δοθεί σε κυκλοφορία ο πρώτος κόμβος που είναι και ο κύριος της περιοχής και να δοθεί ο επόμενος;».

Τη δυσαρέσκεια τους, τέλος, εκφράζουν και για το Δήμο Μαλεβιζίου που όπως λένε ενώ είχε ενημερωθεί και είχε δηλώσει προφορικά τη στήριξή του στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων, ουδείς από τη Δημοτική Αρχή εμφανίστηκε στην Αγία Πελαγία, την ώρα της κινητοποίησης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ