ΥΠΕΞ για ισχυρισμούς Ερντογάν: Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τα πραγματικά γεγονότα

Απάντηση στα όσα ισχυρίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η τουρκική πλευρά, με αποκορύφωμα την περίεργη δήλωση στη οποία προέβη το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε νωρίς το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Είχαν προηγηθεί οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δήλωσε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».

Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, όταν ρωτήθηκαν από το CNN Greece, δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε λογαριασμούς Τούρκων χρηστών στο Twitter αναρτώνται τις τελευταίες ώρες πληροφορίες, οι οποίες παρουσιάζουν αντιστρόφως, το επεισόδιο που φέρεται να έλαβε χώρα χθες μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής «Kemal Reis». Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης οι δύο φρεγάτες επακούμβησαν η μία στην άλλη με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να υποστεί ζημιά το τουρκικό πλοίο. Στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα το ίδιο επεισόδιο παρουσιάζεται με καθυστέρηση 24 ωρών και αντιστρόφως, ότι δηλαδή η τουρκική φρεγάτα παρεμπόδισε την ελληνική και της προκάλεσε ζημιές.

«Kazan-kazan»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ερντογάν έστειλε τα δικά του μηνύματα, «απαντώντας» τρόπον τινά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στην Άγκυρα στη συνδιάσκεψη των επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του «δεν εποφθαλμία τα δίκαια των άλλων, αλλά δεν επιτρέπει να καταπατήσουν και τα δικά της δίκαια».

Υπογράμμισε δε ότι:

«Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα σε μία λογική "kazan-kazan" (win-win, όπου θα είναι όλοι κερδισμένοι), η οποία που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση για την επήρεια του Καστελόριζου στην ΑΟΖ:

«Η στάση της Ελλαδας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι κακόβουλη. Δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση με την κοινή λογική η απαίτηση για δικαιοδοσία επί του θαλάσσιου χώρου μέσω του Καστελόριζου, το οποίο απέχει από τις τουρκικές ακτές δύο χιλιόμετρα και από την ηπειρωτική Ελλάδα 580 χιλιόμετρα. Ο ισχυρισμός ότι ένας χώρος 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να κατέχει θαλάσσιο χώρο 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι αστείος και αβάσιμος».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ