Αφιέρωμα στην Παναγία της Τυλίσου

Petite Perle 300×250

Εντός του οικισμού της Τυλίσου και σε κοντινή απόσταση από το ναό του Χριστού στην πλατεία βρίσκεται ένας ακόμα παλιός ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Πρόκειται για ένα μικρό μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό που φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο, δυστυχώς, όχι ακέραιο.
Στην πορεία των ετών ο ναός δέχθηκε αρκετές επεμβάσεις, σοβαντίστηκε και ασβεστώθηκε με αποτέλεσμα να έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών του.

Σώζονται σήμερα στο βόρειο και νότιο τοίχο του, αποσπασματικά, στη μεσαία ζώνη, ο Άγιος Γεώργιος σε μεγάλη κλίμακα, ο Άγιος Αντώνιος, μια μορφή Αγίας που δεν διακρίνεται εύκολα και η Παναγία εν μέσω αγγέλων.
Ο ναός φέρει ένα σφενδόνιο το οποίο στη μια πλευρά του καταλήγει σε μια λιθανάγλυφη, ενδιαφέρουσα ως προς τη διακόσμηση της, μενσολίνα.

Στο εσωτερικό του ο ναός της Κοιμήσεως είναι λιτός και φροντισμένος. Φέρει ξύλινο απλό τέμπλο με τις καθιερωμένες δεσποτικές εικόνες, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του Χριστού, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ στην πλάγια θύρα βλέπουμε τον Μιχαήλ Αρχάγγελο.

Το κτίσμα της Παναγίας χρονολογείται από την Ενετοκρατία και μάλιστα φέρει στο θύρωμα του οικόσημο άγνωστης ευγενούς οικογένειας.
Κατά το πέρασμα του από την Τύλισο ο G. Gerola κατέγραψε την εκκλησία, βορειοδυτικά της πλατείας. Δεν έδωσει ωστόσο περισσότερα στοιχεία γι αυτήν παρά μόνο για τη διακόσμηση των τόξων που υποβάσταζαν το θόλο της.

Το ζεύγος Βασιλάκη, του οποίου το σπίτι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την εκκλησία της Κοιμήσεως, φροντίζει να διατηρείται ο χώρος καθαρός και το καντήλι του πάντα αναμμένο νιώθοντας τον ως προέκταση του σπιτιού του.
Όπως μας είπαν, στους ίδιους έχει μεταφερθεί από παλιότερους κατοίκους, η πληροφορία πως ο ναός αυτός ήταν καθολικό μικρού μοναστηριού και τα παλιά σπίτια γύρω του ήταν κελιά των μοναχών του.

Μάλιστα όταν ανακαίνισαν το σπίτι τους βρήκαν δυο άδειους τάφους που ίσως σχετίζονται με τη λειτουργία του μοναστηριού.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ