Αγωνία για τη φυγή του Δεκαπενταύγουστου – Εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα

Petite Perle 300×250

Ολοταχώς προς τετραπλασιασμό κρουσμάτων συγκριτικά με τον Ιούνιο με τον Αύγουστο να αποδεικνύεται καταστροφικός…

Σε κρίσιμη καμπή η χώρα έχει εισέλθει η χώρα με τα κρούσματα του κορωνοϊού να είναι σταθερά πάνω από τα 200 ημερησίως για πολλές μέρες, ενώ δυστυχώς, αυξάνονται και οι θάνατοι, αλλά και οι διασωληνώσεις. Αύριο, που γιορτάζεται μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, η Κοίμηση της Θεοτόκου, τα αστικά κέντρα θα είναι άδεια, καθώς όσοι είχαν μείνει να… κρατούν Θερμοπύλες αναχωρούν μαζικά από το πρωί από ξηράς και θαλάσσης για νησιάχωριά και παραθεριστικούς τόπους.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά ανήσυχη δηλώνει η επιστημονική κοινότητα από την αυγουστιάτικη αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, της διασποράς και του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών που ολοένα πέφτει. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ κρίσιμο το 10ήμερο που διανύουμε και προειδοποιούν πως με τη στάση τους οι νέοι προσθέτουν συνεχώς νέους κρίκους στην αλυσίδα μετάδοσης.

Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς που μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκαν κατά 51, σπάζοντας το φράγμα των 200 ασθενών. Ετσι, μέσα σε ένα 24ωρο οι 170 ασθενείς που νοσηλεύονταν προχθές, ανήλθαν σε 221… Από αυτούς οι 78 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Οι 82 εξ αυτών νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Στο λεκανοπέδιο άλλωστε καταγράφηκαν χθες 64 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων για τον Αύγουστο να ανέρχεται στα 514.

Η κυβέρνηση λοιπόν σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή των επιστημόνων καταγράφει όλα τα δεδομένα και όταν θα έχει την πλήρη εικόνα του σαββατοκύριακου θα λάβει αποφάσεις για το πώς θα κινηθούμε μέχρι να κλείσει ο μήνας, με την πιθανότητα λήψης νέων, αυστηρότερων μέτρων και τοπικών lockdown, να είναι κάτι παραπάνω από ορατά.

Σχεδόν τετραπλάσια κρούσματα από τον Ιούνιο

Στις αρχές του καλοκαιριού, τα κρούσματα ήταν μόλις 500, ενώ τον Ιούλιο υπερδιπλασιάστηκαν κι εκτοξεύτηκαν στα 1.096. Ωστόσο, με τον Αύγουστο να έχει διανύσει κάτι λιγότερο από το μισό του (σ.σ.: 12 μέρες), έχουν ήδη καταγραφεί 1.750 μολυσμένοι ασθενείς. Εύλογα λοιπόν η επιστημονική κοινότητα, αλλά και η πολιτεία έχουν τεθεί σε ύψιστη ετοιμότητα, έτσι ώστε να μην ξεφύγει άλλο η κατάσταση, με τους επιστήμονες να «φωνάζουν» ότι τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια και θα φτάσουμε με μαθηματική ακρίβεια στα 600-700 κρούσματα ημερησίως, πριν καν κλείσει ο μήνας…

Τα χθεσινά κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 204 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχε σημειωθεί ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα, καθώς έφτασαν τα 262. Ωστόσο και χθες, Πέμπτη, ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 200.

1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. 75 (33.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ