Η Παναγία η Κερά του Κρουσώνα

by litsa TSANTIRAKI

Μέσα στον οικισμό του Κρουσώνα και σε σημείο ψηλό ώστε να υπάρχει εποπτεία σε ένα μεγάλο τμήμα του χωριού βρίσκεται η δίκλιτη βασιλική της Παναγίας που τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Το δεξί κλίτος της είναι παλαιότερο και χρονολογείται κατά τη Β βυζαντινή περίοδο ενώ το αριστερό νεώτερο, του 1977.

Δίπλα στο ναό τα ερείπια τρίκλιτου ναού, που αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως πρόκειται για παλαιοχριστιανική βασιλική στην πραγματικότητα είναι νεώτερες κατασκευές, του 21ου αιώνα.
Εκεί προσπάθησαν οι κάτοικοι να κτίσουν ένα καινούργιο μεγάλο ναό, η προσπάθεια τους όμως έμεινε σε πολύ αρχικά στάδιο όταν συνειδητοποίησαν πως το κτίσμα θα καταλάμβανε όλο το χώρο και δεν θα υπήρχε καθόλου αυλή και τόπος για να σταθούν οι πιστοί εκτός ναού.

Έτσι εγκατέλειψαν ότι είχαν φτιάξει μέχρι τότε και έκτισαν στο κέντρο του οικισμού την Αγία Τριάδα.
Ο υφιστάμενος ναός πάντως είναι αποτέλεσμα διαφόρων οικοδομικών φάσεων με το καμπαναριό του να χρονολογείται το 1818, όπως μαρτυρά η χαραγμένη στη βάση του ημερομηνία.
Στο παλιότερο κτίσμα βλέπουμε φθαρμένες τοιχογραφίες της β Βυζαντινής περιόδου και εντυπωσιακές δεσποτικές εικόνες πάνω στο μεταγενέστερο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το αριστερό κλίτος που κτίστηκε τον 20ο αιώνα φέρει επίσης πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο. Τα δύο κλίτη χωρίζονται με καμάρες.

Μέχρι το 1888 ο εξωτερικός χώρος λειτουργούσε ως κοιμητήριο.
Η θέση του ναού πάνω στο ύψωμα ήταν ιδανική για να χρησιμοποιείται και ως παρατηρητήριο με την καμπάνα του να χτυπάει κάθε φορά που οι Τούρκοι προσέγγιζαν τον Κρουσώνα έτσι ώστε οι άνδρες που τους πολεμούσαν να απομακρυνθούν και να πάρουν θέσεις στα βουνά.

Σε ότι αφορά στην καμπάνα της εκκλησίας της Παναγίας η τοπική παράδοση λέει πως είναι φτιαγμένη από χρυσό και ασήμι αποτελώντας δώρο Ρωσίδας Πριγκίπισσας, η οποία επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους, όπου είχε πάει για να προσκυνήσει έδεσε με το πλοίο της στο Ηράκλειο λόγω έντονης θαλασσοταραχής. Όσο βρισκόταν στο Ηράκλειο άκουσε για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στον Κρουσώνα και πήγε να προσκυνήσει και να ζητήσει τη βοήθεια της γιατί δεν είχε γάλα να θηλάσει το νεογέννητο παιδί της. Λέγεται πως όταν προσκύνησε την εικόνα, αισθάνθηκε τα στήθη της να πλημμυρίζουν από γάλα και ευλόγησε την Παναγία για το μεγάλο δώρο που της προσέφερε.

Γι αυτό το θαύμα που της συνέβη έταξε και έκανε πράξη την κατασκευή και δωρεά μιας καμπάνας από πολύτιμα μέταλλα. Η καμπάνα φτιάχτηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, το 1674 και στάλθηκε, στην εκκλησία. Ο ήχος της, που έφθανε μέχρι την άλλη άκρη της επαρχίας, ενόχλησε ωστόσο τους Οθωμανούς που την αφαίρεσαν από το καμπαναριό και την έριξαν σε γειτονικό πηγάδι, όπου παρέμεινε για 40 χρόνια.

Ένας δικός τους βοσκός αποκάλυψε τον τόπο που ήταν θαμμένη η καμπάνα κι έτσι επανήλθε στην θέση της.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...