Ο τοιχογραφημένος ναός στον Καμαριώτη

Petite Perle 300×250

Κατάγραφος αν και με εμφανείς στις φθορές του χρόνου και της υγρασίας είναι ο ναός της Παναγίας στον Καμαριώτη.
Ο ναός της Παναγίας βρίσκεται, σε κοντινή απόσταση από το ναό του Αγίου Γεωργίου, σε ένα μικρό ύψωμα του οικισμού και όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του χωριού εκεί παλιότερα υπήρχε νεκροταφείο.

Ακριβή εικόνα της χρονολόγησης του δεν έχουμε, ωστόσο δεν αποκλείεται να είναι προγενέστερος του Αγίου Γεωργίου. Στο εσωτερικό του ,αμέσως μετά την είσοδο, δεσπόζει ένα αρκοσόλιο που από τα πολλά στρώματα ασβέστη μόλις και διακρίνεται τμήμα από το διάκοσμο του.

Σκηνές από το Χριστολογικό κύκλο και το βίο της Παναγίας συνθέτουν το κύριο μέρος των τοιχογραφιών.
Ο Gerola στο βιβλίο του για τα μνημεία της Κρήτης στη σχετική παραπομπή του για την Παναγία στον Καμαριώτη περιγράφει πως η «Ανάληψις» πιάνει το τελευταίο προς την κόγχη τμήμα του θόλου του ναού και γεμίζει και τις δύο πλευρές με το Χριστό να εικονίζεται μέσα σε αμυγδαλοειδές φωτοστέφανο στην κορυφή του θόλου, οι δε απόστολοι είναι συγκεντρωμένοι μισοί από το ένα μέρος και μισοί από το άλλο ενώ τον κύκλο συμπληρώνουν, καταλαμβάνοντας άλλα τετράγωνα του θόλου, η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος (η Πεντηκοστή).

Στην αψίδα του ναού ο Παντοκράτορας ανάμεσα στην Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη ενώ ο Gerola είχε καταγράψει ακόμα σκηνές με τις Μυροφόρες, το Νιπτήρα, την Ψηλάφηση, την Βάπτιση, την Αποκαθήλωση και τη Μεταμόρφωση.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ