ΚΕΟΣΟΕ: Δύσκολος ο φετινός τρύγος

Petite Perle 300×250

Δύσκολη χρονιά φέτος για τους αμπελουργούς αλλά και για τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς που θα κληθούν να παραλάβουν την παραγωγή σταφυλιών τους.

Σε σχετική ενημέρωση της η ΚΕΟΣΟΕ αναφέρει: «Δεν είναι υπερβολή να τονισθεί η κρισιμότητα της σημασίας της φετινής συγκομιδής σταφυλιών, δεδομένου ότι αφενός, η πιθανότητα μείωσης των τιμών τους θα έχει διαχρονικές επιπτώσεις και για τις επόμενες περιόδους, αφού έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας ότι δύσκολα το επίπεδο των τιμών επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα από τη μία χρονιά στην άλλη, αφετέρου μια μείωση τιμών θα εντείνει τις τάσεις εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας, ειδικά των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε οριακό κατώφλι βιωσιμότητας και δυστυχώς αφορούν μεγάλο αριθμό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιητικών συνεταιρισμών, έχει αποφασίσει και καταβάλλει ή θα καταβάλλει στη συγκομιζόμενη από τα μέλη τους σταφυλική παραγωγή, τις ίδιες τιμές που κατέβαλλαν το 2019. Κοινός παρονομαστής της απόφασης αυτής είναι ότι οι συνεταιρισμοί σαν οργανώσεις κοινωνικής οικονομίας, θα πρέπει φέτος να βοηθήσουν τους αμπελουργούς παραγωγούς – μέλη τους, προκειμένου να παραμείνουν στην καλλιέργεια, να αντέξουν στην κρίση και να κερδίσουν χρόνο αναμένοντας την εξισορρόπηση την επόμενη χρονιά της αναμφισβήτητα δύσκολης κατάστασης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή τη χρονική συγκυρία να αναδειχθεί και πάλι η αξία του «συνεταιρίζεσθαι» με βάση τις αξίες της αυτοβοήθειας και της αλληλεγγύης, έστω και με πρόσκαιρη ζημιά, στηρίζοντας τα μέλη του συνεταιρισμού, αν και αρκετοί οινοποιητικοί συνεταιρισμοί με τους οποίους επικοινώνησε η ΚΕΟΣΟΕ, δεν έχουν την πρόθεση να «κλείσουν τις πόρτες τους» ούτε στους αμπελουργούς που δεν είναι μέλη τους, για να βοηθήσουν την αμπελοοινική οικονομία της ευρύτερης περιοχής τους.
Στον αντίποδα στο ιδιωτικό εμπόριο είτε επικρατεί σιωπή για τις τιμές και απροθυμία να διαπραγματευθούν αγορές ποσοτήτων – πόσω μάλλον να ορίσουν τιμές – ενώ στις περιοχές που έχει ήδη ξεκινήσει ο τρυγητός, παραλαμβάνονται ποσότητες με μειωμένες τιμές από 35% – 45%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηράκλειο και την Αχαΐα.

Υπάρχουν όμως κι εξαιρέσεις από τον κανόνα, αφού τα δραστηριοποιούμενα οινοποιεία στην περιοχή του Αμυνταίου, θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα τιμών.

Μετά την εφαρμογή των ειδικών μέτρων για την εξισορρόπηση του αμπελοοινικού τομέα από το ΥΠΑΑΤ μέσω της Απόσταξης Κρίσης κυρίως, αφού ο Πράσινος Τρύγος δεν λειτούργησε ουσιαστικά, ανακύπτει περισσότερο επιτακτικά η ανάγκη άμεσης εξαγγελίας στήριξης των οινοποιείων που θα διατηρήσουν το περσινό επίπεδο τιμών και ποσοτήτων, με τη χορήγηση σε αυτά Άτοκη Δανειοδότηση».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ