Σταφιδοποιούν για να μη μείνει απούλητη η παραγωγή

Petite Perle 300×250

Ο κορωνοϊός και η κρίση που έχει δημιουργήσει οδήγησε φέτος τους παραγωγούς σουλτανίνας στη σταφιδοποίηση. Πρώτη φορά μετά από χρόνια οι έρημοι και χορταριασμένοι οψιγιάδες σε σταφιδοχώρια του νομού Ηρακλείου γέμισαν με σταφίδα.

Οι καλούτσικες τιμές που ανακοίνωσε η ΚΣΟΣ για το προϊόν, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη αδυναμία των ιδιωτικών οινοποιείων να παραλάβουν φέτος μεγάλες ποσότητες σταφυλιών για κρασί, έκανε τους σουλτανοπαραγωγούς να το ξανασκεφτούν και να επιλέξουν τη λύση της σταφίδας.

Μπορεί μεν να είναι ως διαδικασία πιο κοπιαστική όμως θα τους εξασφαλίσει ένα μικρό εισόδημα και θα τους απαλλάξει από το άγχος του αν θα μπορέσουν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε οινοποιεία.

Όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρωνας Χιλετζάκης, στα παραδοσιακά αμπελοχώρια του Ηρακλείου οι κρεμαστοί οψιγιάδες γέμισαν με σταφίδα, κι αυτό είναι θετικό υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η Ένωση Ηρακλείου φοβάται ωστόσο πως λόγω του ότι οι ιδιώτες οινοποιοί θα περιορίσουν φέτος την αγορά οινοσταφύλων θα πρέπει εκείνη να επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος παραλαβής σταφυλιών, κι αυτό θα πρέπει να τύχει στήριξης από το υπουργείο.
Αυτό τονίσθηκε και στην σύσκεψη, που από κοινού με την Ένωση Πεζών, οργάνωσε προ ημερών, παρουσία των τοπικών βουλευτών.

Τα χρήματα που θα πάρουν οι οργανώσεις από την απόσταξη κρίσης δεν είναι ακατάσχετα κι εφόσον είναι επιβαρυμένες με χρέη, δυστυχώς ένα μέρος τους θα πάει εκεί, αφήνοντας τους σε αδυναμία να στηρίξουν τους παραγωγούς που θα τους παραδώσουν τα οινοστάφυλλα τους.

Γι αυτό κι έχουν ζητήσει η Ένωση Ηρακλείου και εκείνη των Πεζών είτε προκαταβολή ακατάσχετη, της τάξης του 90% επί του συνολικού ποσού ή ενίσχυση μέσω άτοκης χρηματοδότησης, με εγγύηση του Δημοσίου, έτσι ώστε τα χρήματα για τα οινοστάφυλλα που θα της παραδώσουν οι αγρότες να τα λάβουν οι δικαιούχοι, απευθείας απ αυτή τη χρηματοδότηση. Κάτι ανάλογο είχε γίνει, όπως μας εξήγησε ο κ Χιλετζάκης, με επιτυχία το 2009, οπότε μπορεί και αυτή τη δύσκολη χρονιά να επαναληφθεί.

Ειδικότερα οι προτάσεις μέτρων όπως διατυπώνονται στην επιστολή που εστάλη στο Υπουργείο έχουν ως εξής:
1) Άτοκη και εύκολη, χωρίς προσωπικές εγγυήσεις και λοιπά απαιτούμενα, χρηματοδότηση για πίστωση άνω των δύο ετών με εκχώρηση των τιμολογίων
2) Χαμηλότοκη χρηματοδότηση για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών για να καλύψει το σύνολο των εισροών (πολλασιαστικό υλικό, ανανέωση υποστηλώσεων ή νέες, λιπάσματα κ.α) και λοιπών εξόδων καλλιέργειας.

Προς το παρόν στις προτάσεις αυτές δεν έχει τοποθετηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πράγμα που περιμένουν με αγωνία οι Ενώσεις αλλά και οι ίδιοι οι αμπελουργοί.

Ρεπορτάζ: Ελένη Βασιλάκη

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ