Δοκιμαστική έρευνα στο Λιμάνι του Ηρακλείου με τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο

Petite Perle 300×250

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υποστήριξης των ερευνητικών υποβρύχιων καινοτομιών, συμμετείχε σήμερα Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020,  στη δοκιμή λειτουργίας τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Συγκεκριμμένα, το Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ, προχώρησε σε δοκιμαστική επίδειξη ενός mini τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου ROV (RemoteOperatingVessel), στο λιμάνι του Ηρακλείου που έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ωκεανογραφικές μετρήσεις.  

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο ROVέχει  επιχειρησιακό βάθος 150m, είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες που παρέχουν εξειδικευμένες απεικονίσεις, (με δυνατότητα μετρήσεων ακριβείας και τρισδιάστατων αναπλάσεων αντικειμένων), δειγματολήπτες νερού και ιζήματος καθώς και αισθητήρες για την θερμοκρασία, πίεση. Επιπλέον έχει την δυνατότητα μέσω ενός αισθητήρα GYGNUS για την πραγματοποίηση μετρήσεων πάχους δομών μέσω ακουστικών μεθόδων.

Η ανάπτυξη του παρέχει στον χρήστη αυξημένη δυνατότητα εργασιών στην θάλασσα (χρόνος, βάθος) και λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα όργανα (πλευρικούς ηχοβολιστές-sidescansonars) που διαθέτει το εργαστήριο για αναγνώριση πυθμένα.

Στόχος της συγκεκριμμένης έρευνας είναι ευκολότερη   αποτύπωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με σκοπό την ανίχνευση και αναγνώριση υποθαλάσσιων θέσεων πολιτιστικής κληρονομίας σε παράκτιες περιοχές.

Στην δοκιμαστική επίδειξησυμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, ο Διευθυντής Παράκτιας και Θαλάσσιας ΕρευναςΙΤε κ. Νικόλαος Καμπάνης, ο Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Δουβής, ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Μανώλης Αλεξάκης, εκπρόσωποι του ΙΤΕ και του ΟΛΗ ΑΕ.

Ο  ΟΛΗ ΑΕ επικροτεί  ερευνητικά προγράμματα, τα οποία  είναι εστιασμένα στη δοκιμή τεχνολογιών, παρουσιάζοντας  νέες και «έξυπνες» μεθόδους  με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα  και που μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους σε διάφορα πεδία αλλά και να δώσουν νέα ώθηση στις υποβρύχιες έρευνες.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ