Τα μέτρα πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων της ΠΕ Ηρακλείου, στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Petite Perle 300×250

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με θέμα «Τηρούνται οι προδιαγραφές πυροπροστασίας στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων του νομού Ηρακλείου;», κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών στις 30 Αυγούστου, που έγινε θέμα συζήτησης σε διεθνή ΜΜΕ, ο βουλευτής θέτει το πολύ σημαντικό ζήτημα της προστασίας από ενδεχόμενες πυρκαγιές των αρχαιολογικών μας χώρων. Σε πολλούς νομούς της Ελλάδας υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, που αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και προορισμό πολλών τουριστών από όλο τον κόσμο. Στο νομό Ηρακλείου συναντά κανείς τα ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού, τους αρχαιολογικούς χώρους της Γόρτυνας, των Μαλίων, της Τυλίσου, κ.α.

«Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας είναι παγκόσμια σύμβολα πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία, όσο και η ανάδειξη τους, πρέπει να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα κάθε κυβερνητικής πολιτικής, ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων. Καθώς αποτελούν επισκέψιμους χώρους για χιλιάδες τουρίστες, συμβάλλουν στην προβολή της χώρας μας σε όλο τον πλανήτη. Η ακεραιότητα τους, η συντήρηση τους καθώς και η προστασία από ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές, πρέπει να αποτελεί μέριμνα κάθε κυβέρνησης», δήλωσε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Με αυτό το σκεπτικό έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, ζητώντας από την αρμόδια Υπουργό τις σχετικές απαντήσεις.

  • Υπάρχει σχέδιο πρόληψης και προστασίας από ενδεχόμενες πυρκαγιές για τους αρχαιολογικούς χώρους Π.Ε. Ηρακλείου;
  • Τηρούνται οι προδιαγραφές πυροπροστασίας στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων του νομού Ηρακλείου;
  • Υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα πυροπροστασίας και εγκατάστασης συστημάτων πυρόσβεσης;
  • Είναι επαρκής η στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού, π.χ. αρχαιοφυλάκων, ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς;

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ