Ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των Σχολικών Κυλικείων

Petite Perle 300×250

Την στήριξη των μισθωτών σχολικών κυλικείων θέτουν με κοινοβουλευτική τους παρέμβασης, 42 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν πρωτοβουλίας της βουλευτή Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη.

Ειδικότερα, με ερώτηση που απευθύνουν στους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων, οι βουλευτές επισημαίνουν την έντονη ανησυχία που επικρατεί στους μισθωτές σχολικών κυλικείων που βλέπουν το μέλλον τους να διαγράφεται αβέβαιο με την έναρξη του σχολικού έτους καθώς ο κλάδος τους αποτελεί έναν από τους κλάδους που έχει θιγεί και θα θιγεί ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς όμως να έχει λάβει ως τώρα επαρκή και έμπρακτη οικονομική στήριξη από την Κυβέρνηση.

Κάποιοι, λιγοστοί, Δήμοι της χώρας λειτουργώντας αυτοβούλως, δέχθηκαν να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους όπως την απαλλαγή από το ενοίκιο του 2ου τριμήνου, τη μείωση κατά 50% των ενοικίων για τα επόμενα δυο χρόνια και την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης που λήγουν για ακόμη δυο χρόνια σε όσους το επιθυμούν. Όπως αντιλαμβάνεστε τα μέτρα αυτά αφορούν ένα μικρό ποσοστό μισθωτών σχολικών κυλικείων και δεν αφορά το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου.

Οι επαγγελματίες αυτοί, που βρίσκονται κοντά στην σχολική κοινότητα και φροντίζουν, στις περισσότερες περιπτώσεις να κρατούν σε  υψηλό επίπεδο  τις υπηρεσίες παροχών τους, ακολουθώντας πιστά την κείμενη νομοθεσία που διέπει το επάγγελμα τους, αλλά και τους υγειονομικούς κανόνες, βρίσκονται σήμερα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, που κανείς δεν μπορεί ακόμη να προσδιορίσει επακριβώς την έναρξή της ούτε να διαβεβαιώσει ότι τα σχολεία δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουν, όπως συνέβη πέρυσι, εντελώς ανοχύρωτοι και ανυπεράσπιστοι.

Η Κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά απέδειξε την ανεπάρκεια της και την έλλειψη σχεδίου για τα περίπου 10.000 σχολικά κυλικεία της χώρας μας. Οι επαγγελματίες του κλάδου, όμως,   ανησυχούν ότι η άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας φέτος όπως και πέρυσι μπορεί να μην είναι βιώσιμη σε σημείο που να αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και προβληματίζονται για τον βιοπορισμό των ιδίων και των οικογενειών τους την επόμενη μέρα. 

Έτσι, θεωρείται απολύτως αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα που θα αποτρέψουν την κατάρρευση του κλάδου  των σχολικών κυλικείων όπως η απαλλαγή από το ενοίκιο του 2ου τριμήνου του σχολικού έτους 2029-2020, η μείωση κατά 50% των ενοικίων για τα επόμενα δυο χρόνια και την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης που λήγουν για ακόμη δυο χρόνια σε όσους το επιθυμούν.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Μεταξύ των κλάδων που επλήγησαν όχι μόνο λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω αδυναμίας της Κυβέρνησης να τους στηρίξει, είναι αυτός των μισθωτών σχολικών κυλικείων. Είχαμε παρέμβει κοινοβουλευτικά προς το αρμόδιο Υπουργείο τον περασμένο Μάϊο, αλλά και σε επαφή μας με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, εκθέσαμε την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι συμπολίτες μας πανελλαδικά, που στηρίζουν το εισόδημα των οικογενειών τους στην λειτουργία των σχολικών κυλικείων, των οποίων η λειτουργία είναι εποχιακή και ιδιαίτερα φέτος λόγω της υγειονομικής κρίσης, με ακόμα μικρότερη διάρκεια. Ο κλάδος χρήζει άμεσης στήριξης, για να μπορέσουν οι μισθωτές σχολικών κυλικείων να επιβιώσουν».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να διευκρινίσουν αν θα λάβουν και εφαρμόσουν μέτρα οικονομικής στήριξης για τους εκατοντάδες μισθωτές σχολικών κυλικείων, όπως η απαλλαγή από το ενοίκιο του 2ου τριμήνου του σχολικού έτους 2019-2020, η μείωση κατά 50% των ενοικίων για τα επόμενα δυο χρόνια και η παράταση των συμβάσεων μίσθωσης που λήγουν για ακόμη δυο χρόνια σε όσους το επιθυμούν ώστε να μπορέσουν αυτοί να ανταπεξέλθουν σε μια ακόμη δύσκολη και αβέβαιη σχολική χρονιά.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ