Πώς θα υπολογιστούν δώρα-υπερωρίες και επιδόματα με το νέο νομοσχέδιο

Petite Perle 300×250

Τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων, μεγαλύτερη ευελιξία στις υπερωρίες, την παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, τις νέες προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα αναφέρονται οι ΚΑΔ για τους οποίους θα ισχύσει η παράταση του μηχανισμού Συν-Εργασία μέχρι το τέλος του έτους.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την τομεάρχη Εργασίας του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου να υποστηρίζει ότι θα καταβληθεί μειωμένο δώρο Χριστουγέννων για όσους τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής και ότι θα καθυστερήσει η έναρξη των συζητήσεων για τον νέο κατώτατο μισθό.


Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

Καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζομένους με συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή. Το δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις, χωρίς αναβολή – όπως για παράδειγμα έγινε με το δώρο Πάσχα – έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ώστε να μη χάσει χρόνο ο μισθωτός από τον υπολογισμό του επιδόματος. Βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλει το κράτος θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα, και όχι ο ονομαστικός μισθός του κάθε εργαζομένου.

Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπέρβαση του ανώτατου ορίου υπερωριών χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.

Αλλάζει εκ νέου το χρονοδιάγραμμα για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, με τις διαδικασίες να ξεκινούν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020 και να ολοκληρώνονται εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου 2021.

Νέα διάταξη για την προληπτική καραντίνα. Εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου κι εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία. Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό, η οποία θα χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και το κράτος. Για τη λήψη της θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια. Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Αν και δεν θα νοσούν καταρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, οπότε θα δικαιούνται τη νέα ειδική άδεια.

Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των έως 534 ευρώ για τους εργαζομένους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Οσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Δεν αποκλείεται, με επόμενη νομοθετική παρέμβαση, να υπάρξει παράταση του μέτρου έως και το τέλος του χρόνου, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού Συν-Εργασία μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών.

Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για δύο μήνες.

Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ