Σε "μηχανική υποστήριξη" η αγορά

Petite Perle 300×250

Στη "μηχανική υποστήριξη" βρίσκεται η αγορά, με τις επιχειρήσεις να έχουν πάρει παράταση ζωής κυρίως λόγω μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σημαντικά, 9 στις 10 επιχειρήσεις αναμένουν πτώση των πωλήσεων τους, μεσοσταθμικά κατά 50% το επόμενο διάστημα, 1 στις 2 έχει ακυρώσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις της, εν τούτοις, τα λουκέτα αυξήθηκαν οριακά κατά 1,08% (πηγή: έρευνα ΕΣΕΕ). 

Εξέλιξη η οποία συνδέεται, όχι με το "λίπος" που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά με το γεγονός ότι 6 στις 10 έκαναν χρήση της εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών με έκπτωση 25%, 8 στις 10 κατέβαλαν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, χρηματοδοτήθηκαν μέσω Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού και 3 στις 10 ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. 

Ποιες όμως είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το μέλλον; Σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 55%) θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας ενώ μία στις δέκα εξαρτά την απάντησή της από το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας ή όχι.

Αντίθετα, μόλις το 6,1% των επιχειρήσεων πιστεύουν πως η αγορά έχει ήδη επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση ή θα το κάνει εντός του επόμενου εξαμήνου. Με μια στις δύο επιχειρήσεις να προβλέπει ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη από εκείνη του πρώτου εξαμήνου με νέα πτώση των πωλήσεων.

Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα διατηρήσει σταθερές τις θέσεις μισθωτής απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η έρευνα της ManpowerGroup σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας οι προθέσεις προσλήψεις θα έχουν θετικό πρόσημο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Καζαντζίδη, διευθύνονται σύμβουλο της ManpowerGroup Ελλάδας, παρ' όλο που η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του δεύτερου κύματος του COVID-19, η κρίση είναι υπό έλεγχο λόγω των άμεσων κυβερνητικών αντιδράσεων, της δημοσιονομικής στήριξης στην οικονομία και της συμμόρφωσης προς τους περιορισμούς.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρούνται στα Χρηματοοικονομικά και την Παροχή Υπηρεσιών, στην Πρωτογενή Παραγωγή και στον τομέα της Βιομηχανίας και Παραγωγής. Στον τομέα του Τουρισμού, η κατάσταση παραμένει ασταθής και οι προοπτικές είναι αβέβαιες.

Συγκεκριμένα αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +12%.

Βελτίωση αναμένεται και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, (+11%), ενώ οι εργοδότες στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών καταγράφουν επιφυλακτικά αισιόδοξες προοπτικές (+9%).

Περιορισμένη αύξηση του εργατικού δυναμικού αναμένεται στον τομέα του Εμπορίου (Λιανική & Χονδρική), (+5%), και στον τομέα των Κατασκευών (+4%). Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν δυσοίωνες προθέσεις προσλήψεων, (-11%).

ΠΗΓΗ CAPITAL

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ