Διπλωματικές κινήσεις με… γαλλικό αέρα

Petite Perle 300×250

Μια νέα στήριξη από τον Εμανουέλ Μακρόν των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας αποτελούν την ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Γάλλου προέδρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης- Med7 που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στην Κορσική, υπό την προεδρία του Μακρόν. Στη διάσκεψη συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, ενώ αναμένεται κοινή στήριξη της Ελλάδας καθώς η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί κεντρικό ζήτημα της Med7.

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν θεωρείται κομβική καθώς προηγείται της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Δεδομένου μάλιστα ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας, η συνάντηση αντιμετωπίζεται ως ένα σημαντικό σταθμό στη συνολική προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο τη στιγμή που επεκτείνει τις συζητήσεις για τη λίστα των εξοπλισμών που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική δύναμη της χώρας

Το θέμα των κυρώσεων επανέφερε χθες ο πρωθυπουργός με άρθρο του που φιλοξένησαν ταυτόχρονα οι εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της» ανέφερε.

Έπειτα και ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μητσοτάκης αναλύει την «απαρχαιωμένη» ρητορική της Τουρκίας υποστηρίζοντας πως «ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, και ομάδα ευρωπαϊκών κρατών.

Πέρα από την συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν η σημερινή ημέρα κρίνεται σημαντική για άλλο ένα λόγο, καθώς εκπνέει η προθεσμία του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ προς τις στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Αθήνας και της Άγκυρας για την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Χθες παράλληλα η Ελλάδα έθεσε στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ το θέμα τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

naftemporiki.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ