Ακάρ: Η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Αν. Μεσόγειο

Petite Perle 300×250

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα ότι η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Ακάρ είπε ότι η επιστροφή του πλοίου έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών του.

Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού, «λες και δεν υπήρχε κανένα άλλο νησί για τον εορτασμό», όπως είπε. «Ασφαλώς μας ενοχλεί αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ακάρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να σταματήσει την «προκλητική συμπεριφορά» της που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και είπε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να «ξελογιάζονται» από τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα όμως, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο «το συντομότερο δυνατόν», λέγοντας ότι η Άγκυρα θέλει την επίτευξη πολιτικών λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η ένταση και να σαμποτάρεται ο διάλογος.

Τσαβούσογλου: Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Αγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση.

«Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / kathimerini.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ