Έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και φώναξαν "Αθάνατος" για τον Γιώργο Παλαιάκη στη Ροδιά (φωτ. + video)

Petite Perle 300×250

Με τιμές το 40ήμερο μνημόσυνο του ήρωα του Αλβανικού Πολέμου και της Μάχης της Κρήτης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λίτσα Τσαντηράκη

Τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στη Ροδιά, το 40ημερο μνημόσυνο του ήρωα στρατιώτη Γεωργίου Παλαιάκη.

Ο Γεώργιος Παλαιάκης  ήταν ένας από τους Κρήτες που πολέμησε τους Ιταλούς στο Αλβανικό Πόλεμο και όταν επέστρεψε πήρε μέρος στη Μάχη της Κρήτης, ενώ μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί, τάχθηκε σε αντιστασιακές ομάδες για να συνεχίσει τον αγώνα.

Το Δήμο Μαλεβιζίου εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Καλλέργης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μανώλης Γενναράκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Ρεράκης.

«Ο Γεώργιος Παλαιάκης είναι από τους τελευταίους ήρωες που μας δίδαξαν ότι για την πατρίδα μας πρέπει να αγωνιζόμαστε και πρέπει να την προστατεύουμε με όλες τις συνθήκες, οι οποίες επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα δίδαγμα, το οποίο σήμερα είναι επίκαιρο, διότι η Ελλάδα μας κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε. Γι αυτό θα πρέπει να μιμηθούμε τον ήρωα Παλαιάκη και να ευθυγραμμιστούμε στις αγωνιστικά του διδάγματα και να είμαστε υπερήφανοι για τους ήρωες που φύγανε και να αναμένουμε ότι θα προκύψουν νέοι ήρωες στο μέλλον», δήλωσε στη "Φωνή του Μαλεβιζίου", ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Καλλέργης.

Για τον ηρωισμό του Γιώργου Παλαιάκη μίλησε στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μανώλης Γενναράκης τονίζοντας ότι «την ανδρεία και το παράδειγμα του Γιώργου Παλαιάκη πρέπει να ακολουθήσουν και οι νεότερες γενιές, ειδικά τώρα που η πατρίδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ νέους ήρωες».

Ο Ταγματάρχης Νικόλαος Μαριδάκης μίλησε για τον Γεώργιο Παλαιάκη κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στα κατορθώματά του με λόγια που αρμόζουν μόνο σε ένα μεγάλο ήρωα.

«Οι Ένοπλές Δυνάμεις, αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στον ήρωα του ελληνοιταλικού πολέμου και της μάχης της Κρήτης, Γιώργο Παλαιάκη, τον στρατιώτη Γιώργο Παλαιάκη που υπηρέτησε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, από τις 18 Οκτωβρίου 1939 στο ηρωικό 43ο Σύνταγμα Πεζικού, στην έδρα της σημερινής ΣΕΑΠ μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 1945 όταν και απολύθηκε.

Μετά την γενική επιστράτευση της 5ης Μεραρχίας Κρήτης και την κατάταξή του στο 43ο Σύνταγμα Πεζικού Ηρακλείου, ο στρατιώτης Γιώργος Παλαιάκης-μετά από περιπετειώδεις μετακινήσεις στην Β. Ήπειρο- θα βρεθεί με την Μονάδα του στην περιοχή της Κλεισούρας, οπού στις αρχές Ιανουαρίου του 1941 μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες του μετώπου, θα καταφέρουν να κάμψουν την αντίσταση των πάνοπλων ιταλικών δυνάμεων και να καταλάβουν την ομώνυμη στενωπό, γεγονός αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου.

Ήταν τόσο σημαντική η μάχη που συμμετείχε ο Γιώργος Παλαιάκης, που ο ίδιος ο Αρχιστράτηγος των βρετανικών δυνάμεων Μέσης Ανατολής, Στρατάρχης Άρτσιμπαλντ Ουέιβελ, έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Αρχιστράτηγο Παπάγο για την ανδρεία που επέδειξαν οι Έλληνες στρατιώτες.

Θα ακολουθήσουν οι ηρωικές μάχες της κορυφογραμμής της Τρεμπεσίνας σε υψόμετρο 1923 μέτρων, όπου η αθάνατη ελληνική ψυχή θα δώσει παραδείγματα αυταπάρνησης και ηρωισμού σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Ο Γιώργος Παλαιάκης σε αφηγήσεις του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πολεμούσε με θερμοκρασίες ακόμα και με μείον 20 βαθμούς.

Θα ακολουθήσει η Ιταλική εαρινή επίθεση, όπου ο Γ. Παλαιάκης θα πολεμήσει σώμα με σώμα τους Ιταλούς εισβολείς, μέχρι την συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού και την άδικη αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από το μέτωπο της Βορείου Ηπείρου.

Οι Κρήτες μαχητές, θα επιστρατεύσουν όλα τα μέσα για να βρεθούν στην Κρήτη και να υπερασπιστούν τις πατρογονικές τους εστίες. Ο Γιώργος Παλαιάκης, πιστός στον στρατιωτικό όρκο του να υπερασπίζεται μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός του τις σημαίες και να μην τις εγκαταλείπει, πολεμά στη Μάχη της Κρήτης τους πάνοπλους Γερμανούς. Ο αγώνας είναι άνισος, αλλά ο ηρωισμός των υπερασπιστών του νησιού μας, θα προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό και θα εμπνεύσει την κατεχόμενη Ευρώπη που δέχτηκε μοιρολατρικά την γερμανική κατοχή.

Αλλά και μετά την κατάληψη της νήσου από τους Ναζί θα ενταχθεί σε αντιστασιακές ομάδες για να συνεχίσει τον αγώνα.
Ο Γιώργος Παλαιάκης, τιμήθηκε από την Πολιτεία για την εξαιρετική ανδρεία που επέδειξε στο πεδίο της μάχης και την αφοσίωση του στα ιδανικά της Πατρίδας μας.
Η πολεμική του δράση θα πρέπει να αποτελεί ένα φωτεινό φάρο που θα φωτίζει τις νεότερες γενιές των στρατευμένων της Πατρίδας μας.

Ειδικότερα στις μέρες μας, που η Ελλάδα δέχεται εξωτερικές απειλές από την γείτονα χώρα, το παράδειγμα του Γιώργου Παλαιάκη καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ και οι Ένοπλες δυνάμεις δεσμεύονται ότι θα σταθούν στο ύψος της παρακαταθήκης ανδρείας και φιλοπατρίας που αφήνει ο Γιώργος Παλαιάκης.
Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ!».

Μετά το λόγο του Ταγματάρχη Νικόλαου Μαριδάκη οι πιστοί στον Ιερό Ναό της Ροδιάς ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας ΑΘΑΝΑΤΟΣ, ενώ με την παρότρυνση του Ιερέα Γεώργιου Δαμιανάκη έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ