Συνάντηση Νίκου Ηγουμενίδη με τους Συλλόγους Ρευματοπαθών Κρήτης & Νεφροπαθών Ηρακλείου

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Κύκλος επαφών του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ με τους Συλλόγους ασθενών σε Ηράκλειο και Κρήτη

Κύκλο συναντήσεων με συλλόγους ασθενών στην Κρήτη πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης ο οποίος επισκέφτηκε και τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, αλλά και τον Σύλλογο Νεφροπαθών Ηρακλείου με στόχο να αναδειχθούν και να επιλυθούν τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Κατά τη συνάντηση με τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης ο Νίκος Ηγουμενίδης συνάντησε την Πρόεδρο κα Αικατερίνη Κουτσογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ιωάννη Παπαδάκη με τους οποίους και συζήτησε εκτενώς τα ζητήματα που αφορούν τους ρευματοπαθείς σε σχέση και με την πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα προστασίας τους, αλλά και τις ενέργειες που απαιτούνται για την ουσιαστική στήριξη του Συλλόγου.

Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι το κλείσιμο εξαιτίας του lockdown  της κλινικής Ρευματολογίας (το μήνα Μάιο) είχε σοβαρό αντίκτυπο στον προγραμματισμό των τακτικών εξετάσεων-ιατρείων. Σύμφωνα μάλιστα με την Πρόεδρο του Συλλόγου τα τακτικά ραντεβού για τους ρευματοπαθείς καθίστανται ιδιαιτέρως χρονοβόρα εξαιτίας της αναβολής τους.  

Παράλληλα, τονίστηκε ότι σήμερα δεν υπάρχει συμβεβλημένος ιατρός ρευματολόγος στον ΕΟΠΠΥ γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιώτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους επιβάρυνση, αναδεικνύοντας τη σημασία τόσο της ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και την στελέχωσή της με ρευματολόγους.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ενίσχυση της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, αλλά και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών και ειδικά των γενικών ιατρών και όλων όσων σχετίζονται με τις ρευματοπάθειες.

Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ξεχωρίζουν επίσης το ζήτημα της χορήγησης ειδικών αδειών εξαιτίας της πανδημίας για γονείς πάσχοντες, η προσβασιμότητα των πασχόντων σε δημόσιες δομές Υγείας (Π.Φ.Υ. και Νοσοκομεία), τα προβλήματα υποστελέχωσης της κλινικής Ρευματολογίας και έλλειψης υλικοτεχνικών μέσων.

Με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Ηρακλείου

Στα γραφεία του Συλλόγου Νεφροπαθών Ηρακλείου όπου βρέθηκε ο Νίκος Ηγουμενίδης συνάντησε τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Μιχάλη Δοριάκη ο οποίος ενημέρωσε εκτενώς τον βουλευτή, υπογραμμίζοντας ως ένα από τα πλέον σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς τα εξαιρετικά χρονοβόρα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία των Νοσοκομείων. Στο σημείο αυτό τονίστηκε η υποστελέχωση των Μ.Τ.Ν. των 2 Νοσοκομείων και οι ελλείψεις σε υψηλής ποιότητας υγειονομικό υλικό (όπως φίλτρα, ενέσεις κ.λ.π.).

Σημειώνεται ότι οι νεφροπαθείς στο Νομό Ηρακλείου ανέρχονται σε αριθμό περίπου στους 340 ασθενείς (96 άτομα στη Μ.Τ.Ν. στο Γ.Ν. Ηρακλείου “Βενιζέλειο-Πανάνειο”, 72 στη Μ.Τ.Ν. στο ΠΑΓΝΗ, 172 σε ιδιωτικές κλινικές). 

Και οι δύο Σύλλογοι ζήτησαν από τη μεριά τους αφενός την οικονομική στήριξη των Συλλόγων χρονίων πασχόντων, αφετέρου την ανάγκηνομοθέτησης της συμμετοχής των συλλόγων χρονίως πασχόντων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να καταρτίζεται πιο σφαιρικά και εμπεριστατωμένα ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου σε ζητήματα χρονίων παθήσεων. 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ηγουμενίδης δεσμεύτηκε άμεσα να παρέμβει για τα παραπάνω ζητήματα, ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί σε μια τέτοια περίοδο να κλίνουν κλινικές ή να μετατίθενται συνεχώς προγραμματισμένα ραντεβού για ομάδες όπως είναι οι χρονίως πάσχοντες. Δεν μπορεί να αποποιείται η Κυβέρνηση την ευθύνη της, όπως είναι η καθολική προστασία των χρονίως πασχόντων».

Στις συναντήσεις ο βουλευτής επέμεινε πως το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και πως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να στηριχθεί με μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

«Είναι επιτακτικό να ενισχυθεί παράλληλα με σχέδιο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα καλύπτει τις σοβαρές ανάγκες των ασθενών. Πρέπει η Κυβέρνηση να αλλάξει επειγόντως ρότα», προσέθεσε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.


Related Articles