Ζητούν από τον Δήμο Ηρακλείου να καλύψει το κόστος του τεστ COVID μετά το θετικό κρούσμα σε σχολείο

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου και 2ου& 3ου Νηπιαγωγείου Βουτών, με αφορμή το πρόσφατο, θετικό κρούσμα κορωνοϊου σε εκπαιδευτικό του δημοτικού, προχώρησε σε μία σειρά κινήσεων που δείχνουν την αγωνία που επικρατεί στις τάξεις των γονέων, οι οποίοι ζητούν να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου δημοτικού Βουτών, ζητάει σήμερα με νέα επιστολή του, από το Δήμο Ηρακλείου να καλύψει το κόστος των τεστ covid για το προσωπικό του σχολείου. Για το ζήτημα έστειλαν επιστολή που κοινοποιείται τόσο στον Δήμαρχό Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό όσο και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας Νίκο Αγγελάκη.

Ακολουθεί η επιστολή προς το Δήμο Ηρακλείου:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε και κ.Αντιδήμαρχε,

Με αφορμή το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊου σε εκπαιδευτικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών Ηρακλείου, σας γνωρίζουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), βάσει και του Πρωτοκόλλου Αναστολής Λειτουργίας Σχολείων, δεν προβλέπει τη διενέργεια τεστ COVID στο εκπαιδευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με το κρούσμα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς την αναστολή λειτουργίας του σχολείου μέχρι να γίνουν τα απαιτούμενα τεστ COVID στο προσωπικό, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Σας υπενθυμίζουμε ότι σε αντίστοιχο περιστατικό σε Νηπιαγωγείο του Δήμου Μαλεβιζίου, όχι μόνο ανεστάλη η λειτουργία του σχολείου αλλά και οι εκπαιδευτικοί, με πρωτοβουλία του Δήμου, υποβλήθηκαν επιπρόσθετα και σε προληπτικά διαγνωστικά τεστ μοριακού ελέγχου.

Σας επισημαίνουμε ότι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών φοιτούν δεκάδες παιδιά εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται ακόμα πιο αναγκαία η δρομολόγηση των σχετικών εξετάσεων.

Μετά από τα παραπάνω, σας ζητάμε να μας βοηθήσετε, προκειμένου ο Δήμος Ηρακλείου να καλύψει το κόστος του τεστ COVID για το προσωπικό του σχολείου μας.

Ως γονείς είμαστε αναστατωμένοι και παρακαλούμε για την άμεση κινητοποίησή σας ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του σχολείου τόσο για το προσωπικό όσο και για τους μαθητές.

Ενέργειες του Συλλόγου μετά την ενημέρωση για το επιβεβαιωμένο κρούσμα

  • Αποστείλαμε επιστολή προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τη Διοίκηση 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία ζητήσαμε τον μαζικό έλεγχο (τεστ) όλου του προσωπικού του σχολείου που ήρθε σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα τις προηγούμενες ημέρες όταν το σχολείο ήταν κλειστό, καθώς και την ολιγοήμερη αναστολή λειτουργίας του σχολείου προκειμένου να διενεργηθούν οι εν λόγω έλεγχοι.
  • Επικοινωνήσαμε τόσο με τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Α’θμιας Εκπαίδευσης κο Μπελαδάκη και τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Κρήτης κο Καρτσωνάκη, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν έχουν σχετική εντολή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
  • Επικοινωνήσαμε με την Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κα Μπορμπουδάκη, λόγω και του ότι πολλοί γονείς του σχολείου μας είναι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη υγειονομική μονάδα του νησιού, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, αλλά και αυτή δήλωσε αναρμόδια για τα τεστ, καθώς αυτό πρέπει να αποφασιστεί από τον ΕΟΔΥ.
  • Επικοινωνήσαμε με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, όπου ο αρμόδιος γιατρός μας εξήγησε ότι από τη στιγμή που οι επαφές του κρούσματος τηρούσαν όλα τα μέτρα προφύλαξης (μάσκα, απολυμαντικά κλπ) και εφόσον καμία από τις επαφές δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, τότε σύμφωνα και με το Πρωτόκολλο Αναστολής Λειτουργίας Σχολείων, «δεν συνιστάται εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών».
  • Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ηρακλείου κο Αγγελάκη, στον οποίο θέσαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση από το Δήμο Ηρακλείου της πραγματοποίησης μαζικών τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Επικοινωνήσαμε με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για διερεύνηση κόστους (απαιτούμενος αριθμός τεστ: 33)

Μετά τα παραπάνω, το ΔΣ του Συλλόγου ενεργώντας πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών, των εκπαιδευτικών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ανακοινώνει τα εξής: 

  • Είμαστε υποχρεωμένοι ως Σύλλογος και ως γονείς να τηρούμε τις αποφάσεις των αρμόδιων Αρχών και να παρακολουθούμε στενά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας των σχολείων.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, το εκπαιδευτικό προσωπικό και εσάς τους γονείς για την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για εμάς και τα παιδιά μας.
  • Εξετάζουμε την περίπτωση συγκέντρωσης χρημάτων για τη διενέργεια τεστ.
  • Αφού η Πολιτεία θεωρεί ότι δεν απαιτούνται έλεγχοι στην παρούσα φάση και γι’ αυτό και συνεχίζεται η λειτουργία του σχολείου, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να υποδείξουμε στους γονείς τι θα αποφασίσουν σχετικά με την προσέλευση των παιδιών τους στο σχολείο, παρά τις οχλήσεις που δεχόμαστε.

Διενέργεια τεστ COVID στο προσωπικό του 2ου Δημοτικού Βουτών

Nα υπενθυμίσουμε ότι οι γονείς είδαν πως χθες, κατά την ημέρα του Αγιασμού, το σχολείο λειτούργησε κανονικά ενώ όπως αναφέρουν δεν έχει γίνει κανένα άλλο τεστ στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

«Οι γονείς ανησυχούν και είναι λογικό όπως και οι εκπαιδευτικοί. Αλλά τα πρωτόκολλα είναι συγκεκριμένα. Το σχολείο δεν σταματάει τη λειτουργία του ωστόσο τα μέτρα σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να τηρούνται με ακόμα μεγαλύτερη ευλάβεια», ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν έγιναν τεστ λέγοντας: «Στο σχολείο αυτό έγινε απολύμανση. Από εκεί και πέρα δεν προβλέπεται να γίνονται τα τεστ. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα αλλά δεν γίνεται. Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων που έχουμε εμπιστοσύνη καθώς έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία».

Την Κυριακή έμαθαν οι αρμόδιοι φορείς πως μία εκπαιδευτικός διαγνώστηκε θετική από κορωνοϊό και αμέσως κινητοποιήθηκαν οι υγειονομικές αρχές.

«Από τη πρώτη στιγμή που το μάθαμε, την Κυριακή το μεσημέρι, επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ και πήραμε τις οδηγίες. Ο διευθυντής του σχολείου ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον ΕΟΔΥ, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες η εκπαιδευτικός θα παραμείνει σε κατ’ οίκον καραντίνα για 14 ημέρες. Ευτυχώς δεν νοσεί και φαίνεται να είναι ασυμπτωματική. Από εκεί και πέρα όπως μας υπαγόρευσε ο ΕΟΔΥ και τα πρωτόκολλα και αφού συνεννοηθήκαμε με την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έγινε ο αγιασμός, τα παιδιά παρέλαβαν το υλικό τους και θα συνεχίσει τη λειτουργία του με ιδιαίτερα σχολαστικότητα να τηρούνται τα μέτρα και να ευχηθούμε να μην υπάρχει άλλο κρούσμα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μπελαδάκης.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...