Αντικειμενικές αξίες: Δεν αλλάζουν-Στον πάγο η ευθυγράμμιση με τις εμπορικές

Petite Perle 300×250

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που ανέστειλαν την εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει εκ νέου τον ΕΝΦΙΑ, βάζουν εκ νέου στον «πάγο» και την προγραμματισμένη αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, η πανδημία με τον κορωνοϊό πάει για μία ακόμη χρονιά πίσω το σχέδιο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την ένταξη στο σύστημα 3.000 περιοχών. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό η ευθυγράμμιση των τιμών της εφορίας με τις εμπορικές τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 με ανοιχτό το χρόνο εφαρμογής τους αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμα εάν θα ισχύσουν το επόμενο έτος ή εάν θα ενεργοποιηθούν το 2022.

Η νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού και η αβεβαιότητα για την έκταση της ζημίας στην οικονομία μπλοκάρουν το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών και όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη με τη ρευστότητα που υπάρχει σήμερα το κεφάλαιο «αντικειμενικές αξίες» παραμένει στον πάγο και θα παραμείνει έτσι έως ότου ξεκαθαρίσει το σκηνικό για την έκταση της δημοσιονομικής ζημιάς και το βάθος της ύφεσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών σταθμίζουν τα δεδομένα και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο εν μέσω κρίσης με τα εισοδήματα των νοικοκυριών να συρρικνώνονται, το τζίρο στην αγορά να κατρακυλά και τις επιχειρήσεις να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, να έρθει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που σε πολλές περιπτώσεις θα προκαλέσει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε δεκάδες άλλους φόρους θα επέφερε πλήγμα στους φορολογούμενους και στην κτηματαγορά με αλυσιδωτές παρενέργειες στην οικονομία         

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο της υποβολής των προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης, παρέδωσαν παρά το lockdown τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών αλλά η διαδικασία πάγωσε λόγω της ύφεσης και των επιπτώσεων που θα έχει αυτή στην αποτίμηση των ακινήτων.

Ωστόσο η πανδημία έχει ανατρέψει το χάρτη της κτηματαγοράς και έτσι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να ξετυλίξουν από την αρχή το κουβάρι και να επαναπροσδιορίσουν τις τιμές ζώνης σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Ποιοί θα… πληρώσουν τις αντικειμενικές αξίες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων  της κτηματαγοράς επιβαρύνσεις θα προκύψουν  για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

Στο μεταξύ στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε 16 περιοχές σε όλη τη χώρα προχώρησε το υπουργείο μετά τις εισηγήσεις των εκτιμητών και σε συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι τιμές στις περισσότερες ζώνες μειώνονται με εξαίρεση 4 περιοχές. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο του 2019 κατά περίπτωση και θα επιφέρουν ως επί το πλείστων μειώσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ, αλλά και στο φόρο μεταβίβασης για όσους προχώρησαν στην αγορά ακινήτων από τα τέλη του 2019 έως σήμερα. Ταυτόχρονα και τα δημοτικά τέλη θα αναπροσαρμοσθούν αναλόγως.

Νέες τιμές ζώνης

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα από τις 2 Οκτωβρίου 2019 αναπροσαρμόζονται οι τιμές:

  • Για τη ζώνη Α' της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού σε 3.950 ευρώ, από 4.200.
  • Για τη ζώνη Β' της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού σε 3.100 ευρώ, από 3.750.
  • Για τη ζώνη ΣΤ' της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού σε 2.800 ευρώ, από 3.250 .
  • Για τη ζώνη Α' της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης σε 3.750 ευρώ, από 4.150.
  • -Για τη ζώνη Β' της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης σε 4.700 ευρώ όσο είναι και σήμερα
  • Για τη ζώνη Γ' της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης σε 3.300 ευρώ από 3.550.
  • Για τη ζώνη Δ' της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης σε 3.350  ευρώ, από 3.200 ευρώ.
  • Για τη ζώνη Ε' Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς σε 2.000 ευρώ, από 1.900 σήμερα.
  • Για τη ζώνη ΚΕ' του 1ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων σε  3.250 ευρώ από 3.050.
  • Για τη ζώνη Α' του οικισμού Λιλαίας του Δήμου Δελφών σε 1.000 ευρώ από 900 σήμερα.
  • Για τη ζώνη Α' του οικισμού Αετοφωλιάς της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου, του Δήμου Τήνου σε 1.050 ευρώ από 900
  • Για τη ζώνη Α' του οικισμού Αγίας Βαρβάρας της Δημοτικής Ενότητας Τήνου σε 1.100 ευρώ από 850
  • Από 18 Δεκεμβρίου 2019 αναπροσαρμόζονται οι τιμές:
  • Για τη ζώνη Α' του οικισμού Καρκάδος, της Δημοτικής Ενότητας Τήνου σε 800 ευρώ από  1.050 ευρώ σήμερα
  • Για τη ζώνη Β' του οικισμού Κάτω Κλείσματος, σε 950 ευρώ από  1.050 ευρώ  
  • Για τη ζώνη Α' του οικισμού Καλλονής σε 1.100 όσο είναι και σήμερα
  • Για τη ζώνη ΣΤ' Τήνου, του Δήμου Τήνου, σε 950 ευρώ από  1.200 ευρώ σήμερα.

ΠΗΓΗ NEWSIT

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ