Η δημοτική παράταξη Νέοι Δρόμοι για το νέο Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας (πρώην αθλητικό)

Petite Perle 300×250

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έγκαιρη ολοκλήρωσή του

 Το6/θέσιο Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας κατασκευάζεται σε οικόπεδο του πρώην Αθλητικού Γυμνασίου στην περιοχή της Αμμουδάρας. Δίνει λύση στη στέγαση120 τουλάχιστον προνηπίων που εντάχθηκαν στη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και εντάσσονταν στο σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Κώστα Μαμουλάκη.

Η χρηματοδότηση των 257.300 Ευρώ ήταν στη διάθεση της νυν δημοτικής αρχής από την αρχή της θητείας της και μάλιστα είχαν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές διαδικασίες και η ανάληψη υποχρέωσης για το ποσό αυτό έχει γίνει από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου στις 15-04-2019 (ΑΔΑ67ΛΟΩΛΣ-Ν2Ω).

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου, όμως με την Νόμο 4610/07.05.2019άρθρο 220 παρ.3,δόθηκε η δυνατότητα τοποθέτησης αιθουσών στα οικόπεδα αυτά για την προσχολική εκπαίδευση(λίγες μόνο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019).

 Μετά τις δημοτικές εκλογές προχωρήσαμε στη σύνταξη μελέτης (με αριθμ. 82/2019) για την κατασκευή των αιθουσών η οποία και εγκρίθηκε με την 238/27.06.2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πράξαμε ως οφείλαμε, διότι μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μας υπηρετήσαμε το συμφέρον των δημοτών του Μαλεβιζίου!  

Προφανώς μέχρι την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής το Σεπτέμβριο του 2019 δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες δημοπράτησης του συγκεκριμένου έργου.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε τη νέα δημοτική αρχή για όλα τα ζητήματα που αφορούσαν το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα συστήσαμε να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες καθώς θα έπρεπε να εξευρεθούν οι πόροι για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Πράγματι και επειδή πρέπει να αποδίδονται τα γεγονότα ως έχουν, η δημοτική αρχή ενέταξε το συγκεκριμένο έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας.

Το έργο δημοπρατήθηκε και ορίστηκε η 31η Μαρτίου 2020 ημερομηνία για κατάθεση προσφορών  για το έργο «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» και με προϋπολογισμό 98.000, 00 Ευρώ και τη χρηματοδότηση να προέρχεται από ίδιους πόρους του Δήμου.

Οι υπόλοιπες διαδικασίες για την προμήθεια και τοποθέτηση των αιθουσών ήταν απλές και ξεκάθαρες (Προκήρυξη Διαγωνισμού – Κατοχύρωση -Ανάθεση)!

Φτάνουμε όμως τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου 2020 για να ανατεθεί από τη δημοτική αρχή, με προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και έχοντας προηγουμένως  ακυρωθεί ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός.

Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα γιατί η δημοτική αρχή άφησε ένα ολόκληρο χρόνο που είχε στην διάθεση της να περάσει για αυτές τις διαδικασίες;

Γιατί να ταλαιπωρηθούν μαθητές εκπαιδευτικοί και οικογένειες με την καθυστέρηση αυτή;

Χρειάζεται να περάσει όλος αυτός ο χρόνος για την ολοκλήρωση ενός έργου τόσο σημαντικού που συνδέεται με την στέγαση μαθητών και όταν γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να γίνουν ταχύτατες διαδικασίες και να υπάρξει ο βέλτιστος συντονισμός;

Μήπως το χάσιμο πολύτιμου χρόνου από τη δημοτική αρχή με τη διασπορά φημών περί ακαταλληλότητας του χώρου (και για να απαξιωθεί το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής!) συνετέλεσε στην όλη καθυστέρηση που παρατηρούμε;

Το γεγονός μεταγενέστερης έναρξης των μαθημάτων για άλλους λόγους (που είναι γνωστοί σε όλους) δεν αποτελεί δικαιολογία για την καθυστέρηση που έχουμε.

Εξ άλλου το σχολείο έπρεπε να είναι έτοιμο 1η  Σεπτέμβρη όπως είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή ή έστω στις 14 Σεπτεμβρίου όπου τελικά άνοιξαν τα σχολεία.

 Το στάδιο που βρίσκεται η κατασκευή και οι εργασίες που πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα αποδεικνύουν ότι δε δόθηκε η δέουσα σημασία στο συγκεκριμένο έργο.

Σήμερα Παρασκευή   18 Σεπτέμβρη και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής!

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται η δημοτική αρχή :

  • Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής και αποπεράτωσης;
  • Πότε θα πραγματοποιηθεί η μετακόμιση του εξοπλισμού από το παλαιό νηπιαγωγείο;
  • Και τελικά πότε θα είναι έτοιμο και ασφαλές για να μπορεί να υποδεχτεί τα παιδιά μας και τους νηπιαγωγούς;

Τέλος, αν και δεν έχει καμία σημασία, νιώθουμε την ανάγκη να αναφέρουμε ότι πέρυσι μας ασκήθηκε δριμεία κριτική για το συγκεκριμένο θέμα και κατηγορηθήκαμε για έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης από τη νυν δημοτική αρχή.  Αντιλαμβανόμαστε όλοι τους λόγους!

Αυτό που καταφέραμε όμως ήταν να βρούμε λύσεις σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και να θυμίσουμε ότι η ένταξη του Δήμου μας στην δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση έγινε χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας.

Να αναφέρουμε επίσης ότι πέρυσι καταφέραμε να πετύχουμε την ίδρυση του Νηπιαγωγείου αυτού, που έχει  την  πρωτιά του πρώτου 6/θέσιου Νηπιαγωγείου στην Κρήτη, με όλα τα πλεονεκτήματα στην οργάνωση και λειτουργία του. Αλλά να πετύχουμε και τη δυνατότητα μεταφοράς με λεωφορείο των νηπίων και προνηπίων.

Οι γονείς περιμένουν υπομονετικά τις αποφάσεις σας και όπως πάντα στέκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των παιδιών.

Περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις. Απτές αποδείξεις με έργα και συνέπεια!

Ούτε μια μέρα Χαμένη για τα παιδιά μας!

Σας Ευχαριστούμε για τη Συνεργασία!                                            18-09-2020

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ