Η «Ημέρα Ευρωπαϊκής Ειρήνης» και ο Κρουσώνας

Petite Perle 300×250

Μια σημαντική απόφαση, που αφορά σημαντικά και τον Κρουσώνα, ελήφθη χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, έπειτα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Φασουλάκη.

Πρόκειται για την αναγνώριση της 10ης Μαΐου ως «Ημέρας Ευρωπαϊκής Ειρήνης» καθώς την ημέρα αυτή, το 1945, στη Βίλλα Αριάδνη, την οικία του αρχαιολόγου S.A. Evans στην Κνωσό, συντελέστηκε η τελευταία πράξη του Πολέμου για τη Δυτική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στη Βίλλα Αριάδνη υπογράφτηκε μεταξύ Βρετανίας, Γερμανίας και Ελλάδας, η Συνθήκη παράδοσης των Γερμανικών δυνάμεων, που διατηρούνταν έως τότε στα Χανιά, παρά την προηγηθείσα απελευθέρωση της υπόλοιπης Κρήτης.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η 10η Μαΐου αναγνωρίζεται ως ημέρα μνήμης κατά την οποία θα πραγματοποιούνται σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Πως εμπλέκεται σε όλα αυτά ο Κρουσώνας; Είναι απλό. Μεταξύ των 3 υπογραφόντων στην τριμερή συμφωνία Βρετανίας, Ελλάδας και Γερμανίας, ήταν και ένας επιφανής Κρουσανιώτης:

Ο Στρατηγός Γεώργιος Φουντουλάκης, ο οποίος ως στρατιωτικός Διοικητής Κρήτης, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην υπογραφή της σημαντικής αυτής Συνθήκης. Με την χτεσινή απόφαση θυμήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης το όνομα του επιφανούς Στρατηγού.

Ευκαιρία να τον θυμηθούμε κι εμείς!



Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ