Ερώτηση Μ. Συντυχάκη με θέμα τα προβλήματα των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Ερώτηση Μ. Συντυχάκη με θέμα τα προβλήματα των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων Ηρακλείου:

Σε δεινή κατάσταση έχει περιέλθει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολό του, με αφορμή και την κρίση του κορωνοϊού, που πρόσθεσε περαιτέρω δυσκολίες στην ήδη οριακή κατάσταση. Ειδικότερα, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Α1 ΕΠΣ Ηρακλείου, όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες των τοπικών πρωταθλημάτων της ΕΠΣΗ, τα ψίχουλα που δίνονται πλέον ως κρατική επιχορήγηση, που δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά πάγια έξοδα των σωματείων, έχουν φέρει σε αδιέξοδο το τοπικό ποδόσφαιρο στο Ηράκλειο, κάτι που αντίστοιχα έχει συνέπειες για τους αθλούμενους και όλο το φάσμα των εργαζομένων στον αθλητισμό.

Από την άλλη η πανδημία Covid-19 και όσα έφερε το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται να φέρει στο άμεσο μέλλον, έρχονται να οξύνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα, λόγω των κενών και των ασαφειών στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις σωματεία και αθλούμενοι καλούνται να επωμιστούν το βάρος της εφαρμογής των ιατρικών πρωτοκόλλων που έχουν οριστεί, όπως και της απόκτησης υγειονομικού εξοπλισμού. Γενικότερα, απουσιάζει η υγειονομική βοήθεια, που θα έπρεπε να παρέχεται, όση και όπου απαιτείται, από την πολιτεία στους αθλητές, στους προπονητές και γενικά σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται και μετέχουν της αθλητικής δραστηριότητας.

Και ενώ το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο φυτοζωεί, εξαιτίας των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, στη λογική του λιγότερου κόστους για το κράτος, οι τωρινές επιπλέον αντικειμενικές δυσκολίες (οικονομικές και λειτουργικές), που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, υπονομεύουν την ίδια την επιβίωσή τους. Τα παραπάνω καθιστούν επιβεβλημένη την άμεση στήριξή τους από την πολιτεία για να συνεχίσουν να υπάρχουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

  • Έκτακτη γενναία κρατική χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων χωρίς περικοπές, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην περίοδο 2020-2021.
  • Να καλυφθούν με κρατική χρηματοδότηση τα έξοδα διαιτησίας για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021.
  • Να επιχορηγηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι δήμοι, ώστε να αναλάβουν όλα τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης γηπέδων που τους ανήκουν και παραχωρούνται στα ερασιτεχνικά σωματεία (φροντίδα αγωνιστικού χώρου, αποδυτήρια, ρεύμα, νερό κλπ.).
  • Κάλυψη όλων των ιατρικών εξόδων (για έκδοση – θεώρηση κάρτας υγείας και για παρουσία γιατρού στους αγώνες) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δωρεάν κάλυψη των εξόδων για την πραγματοποίηση των τεστ για τον COVID-19 στους αθλητές των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, στους διαιτητές, προσωπικό αγώνων και προπονητές. Να εξασφαλισθεί, με κεντρική προμήθεια, πλήρης επάρκεια σε δωρεάν υγειονομικό υλικό, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας και πραγματοποίηση συχνών απολυμάνσεων σε όλους τους αθλητικούς χώρους, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ