Μ. Αλμπαντάκης: Θα ανέβει η τιμή του ελαιολάδου αν προσέξουμε την ποιότητα

Petite Perle 300×250

Αισιόδοξος για τη νέα ελαιοκομική χρονιά είναι ο αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου και πρόεδρος της Cretan Mill, Μιχάλης Αλμπαντάκης, εκφράζοντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου την πεποίθηση πως αν προσέξουμε λίγο παραπάνω την ποιότητα του ελαιολάδου φέτος θα έχουμε πολύ καλύτερες τιμές στο χρυσό για την Κρήτη προϊόν.

Η χρονιά, όπως μας περιέγραψε, πάει σε γενικές γραμμές καλά σε ότι αφορά στο θέμα της δακοσπροσβολής καθώς στο Μαλεβίζι, αν και υπάρχει τοπικά ένα μικρό ζήτημα, δεν έχει τις διαστάσεις τις περσινές και δεν παρουσιάζει τέτοια έξαρση που να έχει σημάνει συναγερμό στους αρμόδιους φορείς.

Όμως με δεδομένο το γεγονός ότι πέρυσι περίπου τέτοια εποχή ήταν όταν θέριεψε ο δάκος και διέλυσε την ελαιοπαραγωγή μας, ο κ. Αλμπαντάκης συνιστά στους παραγωγούς να προσέχουν πολύ τα δέντρα τους κι αν αντιληφθούν πως χρειάζεται επιπλέον ψεκασμός, σε συνεννόηση με το γεωπόνο τους, να επιλέγουν το σωστό σκεύασμα, και να τον κάνουν.

Ο ίδιος θυμίζει πως πλέον η ουσία  chlorpyrifos, που περιέχουν τα παλιά σκευάσματα καταπολέμησης του δάκου, έχει απαγορευθεί και εφόσον ανιχνευθεί στο ελαιόλαδο θα το καταστήσει μη εμπορεύσιμο γι αυτό και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Μαλεβιζίου θα γίνουν συνολικά πέντε ψεκασμοί από τα συνεργεία που έχουν αναλάβει τη σχετική διαδικασία στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας, κι αν χρειαστεί θα υπάρξει και έκτος, αναφέρει ο κ Αλμπαντάκης, προσθέτοντας πως με λίγο παραπάνω προσοχή όλα θα πάνε καλά.

Οι πληροφορίες του πάντως σε ότι αφορά στους ανταγωνιστές μας λένε πως η Ισπανία φέτος θα έχει μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου και διαθέτει ήδη αποθέματα σχεδόν 700 χιλιάδων τόνων, τα οποία όμως ποιοτικά δεν είναι τόσο καλά. Η Ιταλία φαίνεται να έχει, την τρέχουσα χρονιά, μια πολύ κακή παραγωγή ελαιολάδου ενώ η Τυνησία θα κινηθεί σε μέτρια επίπεδα.

Συνεπώς η όποια παραγωγή υπάρξει στη χώρα μας, αν εξασφαλίσει ποιότητα, θα έχει και καλή αγοραστική προοπτική.

Ανοδικό το κλίμα στην αγορά

 Να σημειώσουμε πως με πράξεις λίγο κάτω από τα 2,80 ευρώ το κιλό, μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της ελαιοσυλλογής,  η αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα δείχνει να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για ένα ανοδικό κλίµα σε επίπεδο τιμών.

 Η κινητικότητα σε βασικά παραγωγικά κέντρα είναι υψηλότερη από το συνηθισμένο για την εποχή , πράγµα που µπορεί να συνδεθεί µε τα περιορισµένα αποθέµατα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που καταγράφονται σε Ισπανία και Ιταλία.

 Αν και είναι ακόµα νωρίς για ασφαλείς εκτιµήσεις, αρκετοί, κι όχι μόνο κ. Αλμπαντάκης,  είναι αυτοί που απορρίπτουν το ενδεχόµενο να κινηθεί η αγορά στα χαµηλά όρια της τρέχουσας εµπορικής περιόδου.

Με άλλα λόγια, «δεν θα δούµε λάδι τριών γραμμών στα 2,10 και στα 2,20 ευρώ το κιλό».

Φέτος η κατάσταση μοιάζει να είναι διαφορετική, µε το εµπόριο να παρουσιάζει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα  σε µια ανάκαµψη των τιµών.

 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ