Σπουδαίο εύρημα στην Αίγυπτο: Στο φως 14 σαρκοφάγοι 2.500 ετών (pics, vid)

Petite Perle 300×250

Εικόνες των άριστα διατηρημένων σαρκοφάγων εμφανίζουν μοτίβα καφέ και μπλε γεωμετρικών σχημάτων, καθώς και πολλά ιερογλυφικά. Βρέθηκαν στη νεκρόπολη της Σακάρα, νότια του Καΐρου.

Την ανακάλυψη 14 σαρκοφάγων ηλικίας 2.500 ετών στη νεκρόπολη της Σακάρα, νότια του Καΐρου, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι αιγυπτιακές αρχές. Οι ασύλητες σαρκοφάγοι βρίσκονταν στον πυθμένα φρεατίου. Πριν από μία εβδομάδα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως άλλες 13 σαρκοφάγους στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου.

Η νεκρόπολη της Σακάρα, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια των πυραμίδων του οροπεδίου της Γκίζας στο Κάιρο, φιλοξενεί την παγκοσμίως γνωστή κλιμακωτή πυραμίδα του Τζέζερ, η πρώτη της φαραωνικής εποχής. Το νεκρικό αυτό τέμενος, που κατασκευάσθηκε γύρω στο 2.700 π.Χ. από τον στενό σύμβουλο του φαραώ Τζεζέρ και αρχιτέκτονα, Ιμχοτέπ, θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα που σώζονται στον κόσμο. 

Εικόνες των άριστα διατηρημένων σαρκοφάγων εμφανίζουν μοτίβα καφέ και μπλε γεωμετρικών σχημάτων, καθώς και πολλά ιερογλυφικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου, «κι άλλες σαρκοφάγοι αναμένεται να έλθουν στο φως χάρη σε ανασκαφή σε άλλα βαθιά φρεάτια της περιοχής της νεκρόπολης». Σε βίντεο που δημοσιοποίησε το υπουργείο στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Χαλέντ ελ Ενάνι, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, λέγοντας ότι οι πρόσφατες ανασκαφικές επιτυχίες στην Σακάρα «δεν είναι παρά η αρχή».

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν υιοθετήσει τακτική πρόωρης ανακοίνωσης σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, πριν υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τη σημασία τους. Αυτό γίνεται σε μία προσπάθεια διατήρησης του τουριστικού ενδιαφέροντος για τις ανασκαφές, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν κατά καιρούς εκφράσει Αιγύπτιοι και ξένοι αρχαιολόγοι.

Το τουριστικό συνάλλαγμα, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αιγυπτιακή οικονομία, υπέστη πλήγμα από την επανάσταση της Αραβικής Ανοιξης το 2011 και πιο πρόσφατα από την πανδημία του κορωνοϊού. Το 2019, πάνω από 13,6 εκατομμύρια τουρίστες είχαν επισκεφθεί την Αίγυπτο.

Η πυραμίδα του Τζέζερ είχε ανοίξει και πάλι τις πύλες της στους επισκέπτες τον Μάρτιο, ύστερα από πολλούς μήνες εργασιών αναστήλωσης. Δύο εβδομάδες αργότερα, η πυραμίδα έκλεισε και πάλι, εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, έως ότου ανοίξει για μία ακόμη φορά την 1η Σεπτεμβρίου.

Τον Αύγουστο, οι αιγυπτιακές αρχές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων μετά την κατεδάφιση δεκάδων μνημάτων στην Πόλη των Νεκρών του Καΐρου, την αχανή νεκρόπολη, όπου βρίσκονται θαμμένοι σημαντικοί ισλαμιστές λόγιοι αλλά και πολιτικοί ηγέτες. Η κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε για την κατασκευή νέας ανισόπεδης γέφυρας οχημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Middle East Eye.

Το υπουργείο Μεταφορών της Αιγύπτου ανακοίνωσε επίσης στα μέσα Αυγούστου την κατασκευή δύο νέων αυτοκινητόδρομων, οι οποίοι θα τέμνουν την κοιλάδα των πυραμίδων της Γκίζας, αναβιώνοντας πολεοδομικό σχέδιο της δεκαετίας του 1990. Το σχέδιο είχε εγκαταλειφθεί από το καθεστώς Μουμπάρακ, εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής που είχε τότε προκαλέσει. Το σύμπλεγμα των πυραμίδων στην Γκίζα, που βρίσκεται στα όρια του αστικού ιστού της μεγαλούπολης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μεταξύ των πλέον πολυσύχναστων τουριστικών προορισμών της Αιγύπτου, προσελκύοντας δυτικούς επισκέπτες από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ