«Νέοι Δρόμοι» με παλιές λακκούβες

Petite Perle 300×250

Άρθρο


Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, η παράταξη της αντιπολίτευσης «Νέοι Δρόμοι», η οποία βρισκόταν στην κεφαλή του Δήμου Μαλεβιζίου επί 10 συναπτά έτη, έθεσε κάποια ερωτήματα στην νέα Δημοτική Αρχή μέσω μίας ανοιχτής επιστολής στα ΜΜΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων «εξηγήσεις» για τις ενέργειες της ΜΑΕΔΗΜ στην παραλία Παλαιοκάστρου.

Αυτό το θεατρινίστικό ενδιαφέρον των «Νέων Δρόμων», μας έκανε τρομακτική εντύπωση εδώ στο Παλαιόκαστρο, μιας και μετά από τις ενέργειες της ΜΑΕΔΗΜ (η οποία ρώτησε και την γνώμη του Πολιτιστικού Συλλόγου) η παραλία μας καθημερινά πλέον φροντίζεται από ανθρώπους του δήμου ώστε να παραμένει καθαρή.

Ξεχορταριάστηκαν διάφορα σημεία. Τοποθετήθηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες στο 40% της παραλίας και από τα ανταποδοτικά έσοδα φωταγωγήθηκαν για πρώτη φορά η Υψικάμινος αλλά και το ιστορικό Κάστρο, που υποτίθεται φωτιζόταν ήδη από ακατάλληλους και καμένους (πιθανόν και επικίνδυνους), μικρούς προβολείς. Να υπερτονίσω εδώ, ότι το Κάστρο αλλά και η Υψικάμινος, αποτελούν  ιστορικάσημεία αναφοράς για ολόκληρο το Μαλεβίζι και την Κρήτη.


Στην απορία των «Νέων Δρόμων», στην ανοιχτή επιστολή προς τον δήμο Μαλεβιζίου,  αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι αιτιάσεις ότι η παραχώρησηγίνεται για να καθαρίζεται η παραλία του Παλαιοκάστρου νομίζουμε ότι στερούνται σοβαρότητας. Δηλαδή στη συγκεκριμένη παραλία δεν παρέχονταν μέχρι σήμερα υπηρεσίες καθαριότητας;».

Να απαντήσω λοιπόν κι εγώ, ως μόνιμος κάτοικος του Παλαιοκάστρου από το 2000 και ως αντιπρόεδρος και τέως γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου, ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι υπηρεσίες καθαριότητας που μας προσφέρθηκαν από εσάς, ήταν κάτι μπουλντόζες δύο-τρεις φορές το χρόνο οι οποίες αφαιρούσαν κυριολεκτικά τα βότσαλα κι άφηναν πίσω τους χώμα.

Δεν θα αναφερθώ καν με λεπτομέρειες, ότι ως άνθρωπος με αναπηρία, μπορούσα να φτάσω λίγα μέτρα μακριά από την θάλασσα και εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης του Παλαιοκάστρου, η πρόσβαση αυτή καταστράφηκε και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.


Με τηνπροηγούμενη Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Μαμουλάκη και εξέχοντα μέλη της τα τωρινά στελέχη των «Νέων Δρόμων», αυτά τα δέκα χρόνια που διοίκησαν τον δήμο, βιώσαμε στην παραλία του Παλαιοκάστρου, όπως προανέφερα,καθαρισμούς με μπουλντόζες κάθε χρόνο, καθώς και δύο φορές την ανάθεση της παραλίας σε ιδιώτη με διαδικασίες για τις οποίες κανείς μας δεν έμαθε και κανείς μας δεν ρωτήθηκε έστω τυπικά.

Να σημειώσω εδώ, πως ο δεύτερος ιδιώτης άφησε πίσω του ένα χάος γόπας και βρωμιάς, χωρίς η τότε δημοτική αρχή να ανταποκριθεί ποτέ στις εκκλήσεις των κατοίκων για καθαρισμό.Για να το ξεκαθαρίσω πλήρως, είτε με ομπρέλες, είτε άνευ ομπρελών, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δεν καθάρισε ποτέ την παραλία και το Παλαιόκαστρο αποκόμισε μηδενικό κέρδος από τις αναθέσεις αυτές.

Για να είμαι δίκαιος, το μόνο θετικό που είδαμε τα 10 εκείνα χρόνια ήταν η αποκατάσταση της Υψικαμίνου, η οποία βέβαια μετά τις σχετικές φωτογραφίσεις, ποτέ ξανά δεν καθαρίστηκε, ούτε ξεχορταριάστηκε ποτέ, όπως αρμόζει σε ένα μνημείο, παρά μόνο μετά τις τωρινές παρεμβάσεις της ΜΑΕΔΗΜ και της νέας Δημοτικής Αρχής.


Οι κάτοικοί του Παλαιοκάστρου έχουν φωνή και την απευθύνουν εκεί που πρέπει και διεκδικούν, χωρίς φανφάρες και ανοιχτές επιστολές για την δημιουργία εντυπώσεων, αρκετό κακό μας έκανε η απραξία σας.

Υ.Γ. Όταν φτιάχνεις «Νέους Δρόμους» με παλιά και φθαρμένα υλικά, είναι μοιραίο να ξαναπέσεις στις ίδιες λακκούβες.

Κωνσταντίνος Σύρμος

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ