Μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα

Petite Perle 300×250

Μετά τον ΕΝΦΙΑ. τα παλαιά ενοικιαστήρια και την 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ζητείται περισσότερος χρόνος και για τις αιτήσεις επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 και "τρέχουν" με ρυθμό 5000 αιτήσεων ημερησίως σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων. Και ενώ τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι με αυτό τον ρυθμό θα ξεπεράσουμε τις 150.000 αιτήσεις μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και εκπνέει η προθεσμία, ήδη φορείς –η ΓΣΕΒΕΕ ανοικτά με επιστολή της- ζητούν παράταση στην προθεσμία υποβολής της αίτησης.

Ασφυκτική πίεση τις τελευταίες ημέρες και για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων χώρων καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου έχει "ανάψει" δεδομένου ότι στις 30 Σεπτεμβρίου τελειώνει ο χρόνος και για την τακτοποίηση των αυθαίρετων χώρων με το μικρότερο δυνατό πρόστιμο. "Αυλαία" και για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους ενώ η διάταξη για την αναστολή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατατέθηκε ήδη στη Βουλή από χθες τα μεσάνυχτα.

Με την "απειλή" ενός νέου lockdown να αυξάνει την αγωνία στην αγορά αλλά και την πίεση σε χιλιάδες επαγγελματίες από πολίτες της… τελευταίας στιγμής, τα αιτήματα για παρατάσεις σε μια σειρά από ασφυκτικές προθεσμίες έχουν πέσει βροχή. Ανταπόκριση υπάρχει από την κυβέρνηση. Και χθες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τις 4 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

·Σε περίπτωση, που μισθωτήριο – το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020 -, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του, και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις, και περιλαμβάνει στοιχεία, που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.

·Αν το μισθωτήριο έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου. Διαφορετικά η μίσθωση θεωρείται ότι ισχύει.

Παρατείνεται έως και τις 9 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Covid:

·αρχικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

·τροποποιητικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Πότε μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις

Οι αρχικές ή τροποποιητικές "Δηλώσεις Covid" για τον μήνα Σεπτέμβριο μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την 20η Οκτωβρίου 2020.

Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής "Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας".

Η αποδοχή των "Δηλώσεων Covid" από τους μισθωτές γίνεται μέσα σε επτά ημέρες από τη λήξη των σχετικών προθεσμιών. Εάν η αποδοχή δεν διενεργηθεί εντός της ως άνω προθεσμίας, θεωρείται ότι η "Δήλωση Covid" έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή.

Παρατείνεται έως και τις 20 Οκτωβρίου 2020 η προθεσμία υποβολής των αρχικών "Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής" με ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από 1/8/2020 έως και 31/08/2020 ή των αρχικών "Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής" με ημερομηνία ακύρωσης της μίσθωσης από 1/8/2020 έως και 31/08/2020.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ανακοινώθηκε ήδη παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης και χθες το βράδυ κατατέθηκε και η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Φόρος 600 ευρώ θα πληρωθεί ως εξής: 200 ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου και από 100 ευρώ ανά μήνα μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται σε τρεις βασικές προθεσμίες για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρώτον το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ το οποίο έχει αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα και αναδεικνύεται ήδη στο πιο επιτυχημένο πρόγραμμα ενίσχυσης δανειοληπτών που έχει εφαρμοστεί. Με πάνω από 110.000 αιτήσεις κατατεθημένες και ημερήσιο ρυθμό 5000 αιτήσεων, η πίεση για περισσότερο χρόνο (δεδομένων και των συνθηκών με την τηλεργασία) είναι πολύ μεγάλο.

Αντίστοιχα, και ενώ πληθαίνουν οι φήμες περί επερχόμενου lockdown στην Αττική, στο τέλος Σεπτεμβρίου τελειώνει ο χρόνος και για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους και για τη διόρθωση των στοιχείων στο Κτηματολόγιο και για την τακτοποίηση των αυθαίρετων χώρων. Ειδικά η τελευταία προθεσμία έχει στείλει χιλιάδες πολίτες στα γραφεία των μηχανικών και η πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου έχει "ανάψει".

ΠΗΓΗ THETOC

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ