Πέντε ραντεβού με Εφορία-δήμους- Πολεοδομία: Ο κατάλογος των υποχρεώσεων

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Ραντεβού με την Εφορία, τους δήμους και την Πολεοδομία έχουν «κλείσει» εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Δήλωση για τα «χαμένα» ενοίκια, επικαιροποίηση αλλά και δήλωση μισθωτηρίων συμβολαίων, αποκάλυψη των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους, τακτοποίηση ημιυπαίθριων και αυθαίρετων χώρων με μειωμένα πρόστιμα και ευκολίες πληρωμής, αλλά και πληρωμή ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται στη λίστα των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών.

Όσοι εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα πρέπει να τα δηλώσουν μέχρι σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να κερδίσουν έκπτωση φόρου 30% για τη ζημιά που έχουν υποστεί. Την Παρασκευή θα αρχίσουν να βλέπουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 30 Οκτωβρίου.

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους αλλά και για την επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μέχρι την ίδια προθεσμία, εάν δεν ανακοινωθεί παράταση, νομιμοποιούνται αυθαίρετες επιφάνειες με μειωμένα πρόστιμα και σε πολλές δόσεις.

Με τον χρόνο να «τρέχει» και τις ημερομηνίες να λήγουν ο κατάλογος των υποχρεώσεων και των ενεργειών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει:

  • ΕΝΦΙΑ: Η ΑΑΔΕ θα αρχίσει από την Παρασκευή να ανεβάζει στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Πάνω από 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα δουν τον φετινό λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν στην Εφορία για την ακίνητη περιουσία, ο οποίος συνολικά φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις από Σεπτέμβριο έως και Φεβρουάριο του 2021 είτε σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με τη διαφορά ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου. Η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει την καταβολή των πρώτων δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση.
  • Ενοίκια: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων COVID-19 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι και τον Αύγουστο εισέπραξαν υποχρεωτικά μειωμένα και 40% ενοίκια. Με τη δήλωση των «χαμένων» ενοικίων οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Η έκπτωση συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν μέχρι σήμερα:

– Αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμη υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

– Τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

  • Αδήλωτα τετραγωνικά: Σε 8 ημέρες λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες για να διορθώσουν και να εμφανίσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και πρόστιμα. Η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους δήμους αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο, καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα. Καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
  • Μισθωτήρια συμβόλαια: Στην επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων τους θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα για να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία. Χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και να δηλώσουν την ισχύ των μισθωτηρίων συμβολαίων,  δηλώνοντας για πρώτη φορά τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και οι οποίες δεν δηλώθηκαν ποτέ. Μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν λήξει θα πρέπει επίσης να δηλωθούν, γιατί διαφορετικά η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει και οι φορολογούμενοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπλεγμένοι με την Εφορία. H δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία της παλαιάς σύμβασης, δηλαδή τα ονόματα και τους ΑΦΜ των αντισυμβαλλομένων (εκμισθωτή και μισθωτή), το συμφωνηθέν μηνιαίο μίσθωμα, την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης και την ημερομηνία λήξεως, αν υπάρχει. Αν οι συμβάσεις μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν υποχρεούνται να δηλώσουν καμία ημερομηνία λήξεως κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.
  • Ημιυπαίθριοι – αυθαίρετοι χώροι: Στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για τη νομιμοποίηση των τετραγωνικών. Εάν δεν υπάρξει παράταση, η τακτοποίηση ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων θα κοστίζει μετά την 1η Οκτωβρίου ακριβότερα τουλάχιστον 20% σε σχέση με τώρα.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Related Articles