Θέλουμε συμφωνία για ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Μάλτα, δηλώνει τώρα ο ΥΠΕΞ

Petite Perle 300×250

Λιβύη: Στροφή 180 μοιρών

Μια δήλωση-βόμβα -που εφόσον λάβει σάρκα και οστά θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο- έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμετ Τάχρ Σιγιάλα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της χώρας, ο Σιγιάλα ανέφερε πως "η Λιβύη θα συζητήσει με την Ελλάδα και την Μάλτα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της".

Πρόσθεσε δε πως η οριοθέτηση αυτών των θαλασσίων ζωνών θα γίνει με φιλικό τρόπο, θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Λιβύης και θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η "συμφωνία" αυτή έχει ήδη επικυρωθεί από την Τουρκική Βουλή, δεν επικυρώθηκε ποτέ από το μόνο εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη, τη Βουλή της οποία προεδρεύει ο Ακίλα Σάλεχ Ισά, που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που έχει καταδικάσει το μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται πως υπέρ μιας συμφωνίας Ελλάδας – Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που όμως θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας είχε κάνει λόγο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν επισκέφτηκε την Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών έγινε ενώ ο πρωθυπουργός της Τρίπολης -και σύμμαχος του Ερντογάν- Σάρατζ τελεί υπό παραίτηση, έχοντας ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του τον Οκτώβριο.


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ